"Letu Štuke, letu avione..."

Prije 85 godina: 13 njemačkih Štuka zabilo se u tlo za vrijeme testnog leta

Na tlu ispod generali su slušali cviljenje krešenda ponirućih bombardera dok su padali prema zemlji. Užasnuti, znali su da ništa ne može spriječiti katastrofu.
Sci-Tech / Flash | 15. 08. 2024. u 13:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Povijesna arhiva / Junkers Ju 87 Štuka, ilustracija

Na današnji dan prije 85 godina, 15. kolovoza 1939. godine 13 ponirućih bombardera tipa Junkers Ju 87 Štuka zabilo se u zemlju prilikom testnog leta.

Nesreća se dogodila kod Neuhammera u tadašnjem Trećem Reichu (danas Świętoszów u Poljskoj). Radilo se o predstavljanju tih zrakoplova pred visokim zapovjednicima Luftwaffea, uoči njemačkog napada na Poljsku (napad je započeo petnaestak dana kasnije).

Prezentacija je trebala prikazati kako velika formacija zrakoplova Ju 87 izvršava bombardiranje u ponirućem letu. Štuke su ponirale kroz oblake i trebale su izbaciti bombe pred tlom, a zatim se vinuti u zrak.

Nesreća je bila u tome što je tog dana naoblaka bila vrlo niska. Zbog toga zrakoplovi nisu uspjeli povratiti visinu nakon poniranja i svi su gotovo istovremeno udarili u tlo. Uništeno je 13 zrakoplova, a poginulo je i svih 26 ljudi u njima. 

Video: Pet stvari koje niste znali o Ju-87 Stuki

Sve je krenulo po zlu

Mnoštvo generala okupilo se na poligonu za obuku u Neuhammeru kako bi gledali demonstraciju bombardiranja iz zarona. Već se, rekao je Rudolf Braun, koji je sudjelovao sa svojom jedinicom (I St. G 3), u zraku osjećao rat.

Obično je redoslijed napada bio Staffel 1, 2 i 3. Iz nekog nepoznatog razloga Staffel I, predvođen oberleutnantom Peltzom, ovog je puta dobio naredbu da napadne posljednji.

Toga dana najavljen je oblak na visini od 6000 stopa do 2500 s jasnom vidljivošću ispod. U 6.00 ujutro Hauptmann Sigel poveo je svoju Grupu u napad na 12 000 stopa. Svoj je Ju. 87 zaronio gotovo okomito prema zemlji, praćen oberleutnantima Eppenom i Muellerom sa svake strane.

Na tlu ispod, generali (uključujući Wolframa von Richthofena, šefa eskadrile Stuke) slušali su cviljenje krešenda ponirućih bombardera dok su padali prema zemlji. Užasnuti, znali su da ništa ne može spriječiti katastrofu. Meteorološko izvješće je bilo pogrešno. Baza oblaka bila je na tri stotine stopa.

Hauptmann Sigel vikao je u svoj mikrofon, "Izvlači se!", a sam se uspio izvući tek nekoliko metara iznad drveća. Ali Eppen je udario u tlo, Mueller također i obojica su odmah planula. Devet Ju 87 zrakoplova Staffela 2 i dva Staffela 3 se zabilo u tlo.

 Rudolf Braun i njegovi drugovi iz Staffela I. čuli su Sigelovo upozorenje i ostali su kružiti iznad sloja oblaka kroz koji su se sad uzdizali stupovi crnog dima iz olupine trinaest ponirućih bombardera. 

Video: How the Luftwaffe Lost 13 Bombers in Less Than a Minute

Legendarne i zloglasne Štuke

Junkers Ju 87 ili Stuka [ˈʃtuːka] (njem. akr. od Sturzkampfflugzeug: obrušivač, strovalnik, strmoglavi lovac, strmoglavi bombarder), njemački borbeni zrakoplov poznat po svom obrušavanju na ciljeve. Prepoznatljiv je bio i po konstrukciji krila koja su s prednje strane izgledala kao krila galeba u letu.

Štuka je na sebi imala još nekoliko za to doba novih inovacija. Jedna od njih bila su zakrilca koja su se pri ubrzanju od 6 g prilikom obrušavanja automatski izvlačila i tako podizala zrakoplov.

Kada je nos zrakoplova došao iznad horizonta zakrilca su se uvukla. Računalo se s tim da pri takvim ubrzanjima pilot može biti u polusvijesti i nesposoban ispraviti zrakoplov. Na oblogama kotača podvozja bile su ugrađene zrakom pokretane sirene koje su dodatno zastrašivale neprijatelja.

Veliki kotači omogućavali su slijetanje i uzlijetanje s improviziranih uzletno sletnih staza, često neravnih površina ali blizu borbi. Od 1936. do 1944. godine izrađeno je više od 6.000 Ju 87.

Zbog svoje male brzine i relativno slabih manevarskih osobina štuka je bila lak plijen neprijateljskim lovačkim zrakoplovima.

Prema nacrtima glavnog inženjera Hermanna Pohlmanna Proizvedeno je tijekom godina ukupno 6.500 "Stuka", najprije (do 1940.) u "Junkersovoj" tvornici u gradu Dessau-Roßlau u pokrajini Saska-Anhalt, a potom u tvornici "Wesserfulug" (WFG) u Lemwerderu u Donjoj Saski i od 1941. god. u Berlinu (u četvrti Tempelhof) i Bremenu. WFG je proizveo većinu Ju 87, njih 5.930. 

Video: The Most Feared Sound of WW2

Povijest korištenja

"Stuka" je iskušana najprije u Španjolskom građanskom ratu, u sastavu njemačke Legije Kondor koja se u ratna djelovanja na strani monarhista uključila u ljeto 1936. godine. Prve 3 "Stuke" je ta zrakoplovna postrojba koristila u borbi od veljače 1938. godine.

Prva akcija u Poljskoj odvila se 1. rujna 1939. u 04.26 kada su Njemačke štuke pokušale eliminirati poljske eksplozivne naprave na mostovima koje su trebale usporiti njemački prodor.

Akcija je bila neuspješna i mostovi su na vrijeme uništeni. Ju 87 je postigao prvu pobjedu u zračnom dvoboju drugog svjetskog rata, oborivši poljskog PZL P.11 kojim je pilotirao Mieczysław Medwecki. Tijekom cijele kampanje na Poljsku, ukupno je izgubljeno 31 Ju 87 Stuka.

Zbog teškog terena i neugodnih vremenskih uvjeta u Norveškoj, Njemačka nije mogla izvesti klasični Blitzkrieg napad pomoću tenkova i zračne nadmoći, već je bila prisiljena koristiti padobranske desante i napade na ciljeve pomoću štuka koja se kasnije nametnula kao jedan od najboljih uništavača neprijateljskih oklopnih jedinica. 

Tijekom bitke za Britaniju, prvi put se otkrilo koliko je štuka zapravo ranjiva na neprijateljskom nebu koji brane dobro obučeni piloti lovaca. Gotovo svakodnevno, Nijemci su gubili štuke, a najkrvaviji dan zbio se 18. kolovoza kada su obje strane pretrpjele teške gubitke, a oboreno je 16 štuka i velik broj ih je bio teško oštećen.

Kao odgovor na talijanske neuspjehe u Sjevernoj Africi, njemačko zapovjedništvo naredilo je slanje nekoliko vojnih postrojbi kao pomoć. Kao dio zračne pomoći, na Siciliju u prosincu 1940., slijeće 80 štuka.

Prvi zadatak novopridošlih zrakoplova, je bio napad na Britanske brodove koji su prolazili između Sicilije i Afrike. U jednom takvom napadu, štuke su teško oštetile Britanski nosač zrakoplova HMS Illustrious, bacivši na njega šest 500 kilogramskih bombi.

 

Kopirati
Drag cursor here to close