Ugasi kad ne treba!

Studentsko natjecanje u uštedi energije

Sci-Tech / Flash | 06. 06. 2013. u 09:56 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prvi put u Bosni i Hercegovini studenti na tri sveučilišta (Univerzitet u Sarajevu, Univerzitet u Banjaluci i Univerzitet „Džemal Bijedić“ Mostar) uzeli su aktivno sudjelovanje u implementaciji projekta Toyota Challenge: CO2 Friends.

Studenti, organizirani u 9 timova, međusobno se natječu u uštedi energije na fakultetima i djeluju kao svojevrsna energetska policija na svojim kampusima. Cilj natjecanja je da svaki od timova ostvari najmanje 5 posto ušteda na potrošnji električne energije osnovnim mjerama energetske efikasnosti.

Natjecateljski dio projekta je okončan sa 31. svibnja. 2013.godine, a direktno sudjelovanje je uzelo više od stotinu studenata s devet fakulteta. Studentski timovi su pratili, analizirali, savjetovali i implementirali mjere koje su smanjile potrošnju energije unutar fakulteta i samim tim smanjili karbonski otisak svake od institucija.

Preliminarni rezultati pokazuju da su timovi ostvarili jako velike uštede koje idu i preko 20 posto. Međutim, konačni rezultati i pobjednici natjecanja bit će proglašeni 27. lipnja.

Nagrade će biti dodijeljenje za tri prvoplasirana tima, a prema ostvarenim uštedama električne energije. Nagrada za pobjednički tim iznosi 4.000 KM, drugoplasirani tim dobiva 1.500 KM, dok trećeplasirani tim će primiti 5 tablet računara.

Ceremonija proglašenja pobjednika bit će organizirana u sklopu obilježavanja Europskog tjedna održive energije (EUSEW), koji je ključni događaj za promociju širenja znanja o energetskoj efikasnosti i tehnologijama obnovljivih izvora energije, politikama i praksama u ovoj oblasti, a organizira se u velikom broju gradova širom Europe. Sarajevo i Bosna i Hercegovina su uključeni u EUSEW inicijativu od travnja 2010. godine, priopćeno je iz Centra Energis.

Kopirati
Drag cursor here to close