Stanovanje u domovima

Subvencije će spasiti džep studenta od velikih troškova za dom

Sci-Tech / Flash | 03. 02. 2015. u 16:10 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Studenti smješteni u domovima u Federaciji BiH za smještaj i prehranu i u veljači ove godine plaćat će po cijeni višoj za 15 KM kao što je to bilo i za siječanj.

Predsjedavajući Zajednice studentskih centara u Federaciji BiH i direktor Studentskog centra u Sarajevu Emir Kadrić Feni je kazao da je dosad sa Zeničko-dobojskim kantonom dogovoreno sufinanciranje smještaja i prehrane studenata iz tog kantona po višim cijenama koje su planirane za razdoblje od početka ove kalendarske godine.

Izdvajanje dodatnih 30 KM po studentu prihvatila je i Federalna vlada koja sufinancira studente iz Livna, Goražda, RS i Posavskog kantona, a najave za to stižu i iz Tuzlanskog kantona.

''Studenti će i u veljači plaćati po 15 KM više. Pitanje sufinanciranje smještaja i prehrane studenata po višim cijenama nije riješen sa Srednjobosanskim i Unsko-sanskim kantonom. Nadamo se da će u veljače biti završen proces imenovanja nosioca vlasti i da će oni koji budu realizirali proračun za predstojeće razdoblje predvidjeti i ovu stavku povećanja. Ne vidim razloga da to ne bude tako'', kazao je Kadrić.

On je ranije precizirao da je do korekcije cijena moralo doći i ponovio da je to isključivo posljedica rasta cijena na tržištu roba i usluga. Precizirao je da je to prva korekcija nakon sedam godina.

Predviđeno je da od ove kalendarske godine usluge smještaja i ishrane u studentskim domovima budu više za 45 KM s tim da sudionici u sufinanciranju smještaja i prehrane studenata u domovima snose dodatnih 30 KM po studentu, a preostalih 15 KM studenti.

Direktor Kadrić pojasnio je ranije da je taj iznos definiran nakon analize poslovanja s prijedlogom mjera koju im je uradila neovisna revizorska kuća.

Studentskim centrima u FBiH nužna je korekcija cijena da bi i dalje pružali istu razinu usluga. Studentski centar Sarajevo specifičan je po tome što su u njemu smješteni studenti izvan KS-a, za razliku od drugih centara u kojima su većinom studenti iz tog kantona.

Kopirati
Drag cursor here to close