Video sadržaj

U laži su kratke noge: Facebook lažira statistiku

Sci-Tech / Flash | 05. 08. 2015. u 13:35 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hank Green, poduzetnik, glazbenik i bloger koji među ostalim živi od izrade video zapisa za YouTube, javno je optužio Facebook za krađu i lažiranje statistika koje se tiču videa postavljenih na tu društvenu mrežu.

U posljednje vrijeme iz Facebooka tvrde da su prestigli YouTube po broju pregledanih video zapisa, kojih se trenutno tamo pregleda oko 4 milijarde na dan. No, kako bi došli do tog broja, koriste se i prljavim trikovima te upitnom statistikom.

Green je utvrdio da Facebook broji kao "pogledan" svaki video koji se na zaslonu vrti duže od 3 sekunde, dok je na YouTubeu ta granica postavljena na 30 sekundi. Nadalje, preko 70% najgledanijih videa na Facebooku su ukradeni s YouTubea, a Facebook namjerno tolerira takvo ponašanje. U slučajevima kad autor zatraži uklanjanje svog videa (neovlašteno postavljenog na Facebook), administratori navodno reagiraju vrlo sporo, kako bi taj video prikupio još poneki "pregled".

Ovakvo ponašanje, uz uvođenje zadane "autoplay" opcije za sve video zapise prikazane u korisnikovom News Feedu, zasigurno rezultira u statistički daleko većem broju pregleda videa od stvarnog. Iz Facebooka još nisu odgovorili na ove optužbe, prenosi Bug.hr.

Kopirati
Drag cursor here to close