Jasna Omejec

U Mostaru predstavljanje knjige predsjednice Ustavnog suda Republike Hrvatske

Sci-Tech / Flash | 12. 02. 2015. u 12:01 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U organizaciji Sveučilišta u Mostaru, Pravnog fakulteta tog sveučilišta i Ustavnog suda BiH 24. veljače u 18 sati u Hotelu "Ero" u Mostaru bit će upriličena promocija knjige ''Konvencija za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda u praksi Europskog suda za ljudska prava: Strasburški acquis'', drugo i dopunjeno izdanje autorice prof. dr. sc. Jasne Omejec, predsjednice Ustavnog suda Republike Hrvatske.

Uvodne riječi na promociji održat će prof.dr.sc. Ljerka Ostojić, rektorica Sveučilišta u Mostaru, prof.dr.sc. Vesna Kazazić, dekanica Pravnog fakulteta Sveučilišta u Mostaru te Valerija Galić, predsjednica Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

Promotori će biti prof.dr.sc. Vesna Kazazić, Mato Tadić, sudac Ustavnog suda Bosne i Hercegovine i Josip Muselimović, odvjetnik.

Knjiga profesorice Omejec na spoznajno pouzdan način, uz referentnu znanstvenu i stručnu literaturu, uz obilje sudske prakse, daje cjelovitu sliku o značenju, djelovanju i učincima europskog mehanizma za zaštitu ljudskih prava.

Ovaj znanstvenoistraživački opus značajan je za regiju i šire i predstavlja vodič kroz pravnu arhitekturu Europskog suda za ljudska prava i može biti temelj za pravilnu primjenu konvencijskog prava u praksi.

Knjiga je istodobno vodič kroz arhitekturu najstarije paneuropske organizacije, panoptikum prakse Europskog suda za ljudska prava, udžbenik o konvencijskom pravu za sve generacije i profile pravnika, ali i štivo koje ima dimenziju pravne književnosti i histografije, živo svjedoči da život oduvijek kreira pravo onoliko koliko i pravo regulira život.

Iz predgovora autorice knjige prof. dr. Jasne Omejec stoji kako, budući da u primjeni Konvencije u nacionalnom pravnom poretku još uvijek postoje mnogobrojne zapreke, knjiga daje cjelovitu i obrazloženu informaciju o konvencijskom sustavu zaštite ljudskih prava.

Ona je pokušaj da se čitatelju pruži cjelovit uvid u pravni život Konvencije te omogući upoznavanje s institucionalnim ustrojem konvencijskog nadzornog sustava i s temeljnim doktrinarnim postulatima konvencijskog prava, a da istodobno – podrobnim objašnjenjima sudske prakse i pravnih stajališta Europskog suda – bude osnova za njezinu djelotvornu primjenu u praksi.

Namijenjena je, stoga, pravnicima, osobito sucima, državnim odvjetnicima i odvjetnicima te državnim i javnim službenicima koji se svakodnevno bave pravima i obavezama stranaka, ali i njihovom nedužnošću, odnosno krivnjom za kažnjiva djela, bilo da ih progone, brane ili im sude.

Knjiga je istodobno namijenjena i svim osobama kojima pravo nije struka, a koje su zainteresirane za poslijeratnu pravnu i socijalnu povijest Europe. Na kraju, knjiga je pokušaj podsjećanja da je donošenjem Konvencije započela najznačajnija standardizacija prava ikad poduzeta na europskom tlu.

Njezin je cilj, riječima Jeana-Marca Sauveacutea, obrana tradicija našeg kontinenta: europskog humanizma koji se temelji na zahtjevnoj koncepciji prava osobe i njezina ljudskog dostojanstva i istodobno na ideji obveza i prava društvene zajednice. Cijela priča o Konvenciji i zaštiti pojedinca pred Europskim sudom zapravo je priča o načinu na koji suvremena Europa nastoji ostvariti taj cilj. Konvencija je naše zajedničko naslijeđe – acquis conventionnel; koje jurisprudencija Europskog suda postupno oblikuje u jedinstveni strasbourški acquis.

Kopirati
Drag cursor here to close