Nobelova nagrada

U području kemije Nobelova nagrada pripala Robertu Lefkowitzu i Brianu Kobilki

Sci-Tech / Flash | 10. 10. 2012. u 11:43 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nobelova nagrada za kemiju za 2012. godinu u srijedu je uručena dvojici američkih istraživača čiji je rad razjasnio kako milijarde ćelija u našem tijelu reagiraju na svoje okruženje. Robert Lefkowitz i Brian Kobilka podijelit će nagradu od osam milijuna švedskih kruna (1,2 milijuna dolara).

Njihov rad bavi se istraživanjem, kako se nazivaju, receptora G proteina, brojnih proteina koji prolaze kroz ćelijske zidove, prenosi BBC.

Njihov rad od ključnog je značaja za razotkivanje složene mreže signaliziranja između ćelija. Sven Lidin iz Nobelovog komiteta započeo je svoje izlaganje o njihovom radu uzvikujući "Bu!" okupljenim novinarima i dodajući: Lučenje adrenalina koje se pojavi kada se uplašimo, objasnio je on, samo je jedna manifestacija te velike mreže, kojom komuniciraju kemijski signali milijardama ćelija kroz inače neprobojne ćelijske membrane.

Dr. Lefkowitz, iz Medicinskog instituta Howard Hughes u Marylandu, kontaktiran je putem telefona tijekom press - konferencije. On je objasnio da receptori "služe kao prolaz u ćelije za brojne neurotransmitere i hormone u našem tijelu". "Oni primaju signale molekula u ljudskom tijelu i meta su više od polovine svih lijekova koje proizvode farmaceutske kompanije", objasnio je dr Lefkowitz.

"Oni su u ključnoj poziciji da reguliraju skoro svaki poznati fiziološki proces u ljudskom tijelu. Poput liječnika, i nama je potrebno da reguliramo aktivnost tih hormona poput adrenalina, serotonina i dopamina", kazao je on. Dr. Lefkowitz je započeo istraživanje receptrora prateći u laboratoriji kretanje radioaktivnih izotopa u hormonima unutar ćelija i pokušavajući ustanoviti kako signali prolaze kroz ćelijske membrane.

Dr. Kobilka, profesor na Stanford sveučilištu u Kaliforniji, pridružio se timu 1980-im godinama, i oni su pokušali drugim putem da otkriju odakle receptori dolaze, tragajući unutar ljudskog genoma za šifrom koja im daje instrukcije. Njihov rad predstavlja "iskustvo od najvećeg značaja za ljudski rod", pojašnjava Nobelov komitet u obrazloženju nagrade.

U ponedjeljak je Nobelova nagrada za medicinu uručena Johnu Gundonu iz Velike Britanije i Shinya Yamanaki iz Japana zbog rada na matičnim ćelijama, a utorak je nagrada za fiziku dodijeljena Sergeu Harocheu iz Francuske i Davidu Winelandu iz SAD za njihov rad u kvantnoj fizici. Nagrade za književnost i mir bit će dodijeljene tijekom ovog tjedna, a nagrada za ekonomiju bit će uručena idući ponedjeljak.

Kopirati
Drag cursor here to close