U škole uvesti predmet medijska pismenost

Sci-Tech / Flash | 08. 06. 2012. u 14:19 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na drugom danu seminara „Sloboda izvještavanja i legislativa u BiH“ u Sarajevu šef Katedre novinarstva na Filozofskom fakultetu u Tuzli dr. sc. Enes Osmančević govorio je o odnosu slobode i odgovornosti, o slobodi komunikacije i govora te javnog izražavanja kao temeljnog ljudskog prava uređenog međunarodnim pravnim aktima i odgovornosti kao principa i pravila zajednice, ali i individualnog osjećaja.

„U našoj kulturi komuniciranja sloboda se shvaća kao bezgranična sloboda, da se može govoriti bilo šta, o bilo kome i na bilo koji način i da to za sobom ne povlači nikakve konsekvence“, rekao je Feni Osmančević.

Zato, ističe, da je u našem zakonskom okviru, koji nije dovoljan jer sadrži samo četiri zakona koji reguliraju oblast javnih komunikacija, potrebno imati precizniju zakonsku regulativu i da treba donijeti pravila i kodeks komuniciranja.

U nacionalnim zakonodavstvima najmanje je relevantno devet zakona, te smatra da osim samoregulacijskih tijela kao što je Vijeće za štampu BiH neophodno da imamo mogućnost regulacije od državnih agencija i organa, koji bi upozorili na važnost i odgovornost komuniciranja u okviru online medija.

Naglasio je da bi u okviru obrazovnog sustava, kako u osnovnim tako i u srednjim školama trebalo uvesti predmet koji bi se ticao medijske pismenosti, kulture.

Također, u novinarskoj profesiji, kaže, trebalo bi raditi na povećanju odgovornosti novinara za javno izrečenu riječ u smislu dodjeljivanja i oduzimanja licenci.

„Vijeće za tisak, urednici i web portali danas su došli na ideju da bi s pravosudnim organima mogli napraviti zajedničku izjavu, koja bi se postavila na portalima koji to hoće. Na taj način bi čitatelj prije unošenja komentara bio obaviješten da iako je komentiranje anonimno da to ne znači da komentator ne može biti identificiran i da javna komunikacija podliježe odgovornosti koja je definirana zakonom o kleveti, ali i kaznenim zakonom“, kazao je Osmančević

Kopirati
Drag cursor here to close