Obrazovanje

U Srbiji deset tisuća prosvjetnih djelatnika viška

Sci-Tech / Flash | 20. 03. 2015. u 16:54 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Srbijanski ministar obrazovanja i znanosti Srđan Verbić izjavio je u petak da Srbija ima deset tisuća prosvjetnih djelatnika viška i da se za sljedeću školsku godinu mora naći rješenje, jer ne postoji način da se svi oni preraspodijele u sadašnjem obrazovnom sustavu.

"Imamo 10 000 prosvjetnih djelatnika viška. Nema načina da se svi oni preraspodijele, a točnu brojku dat će naši statističari", rekao je Verbić za današnji "Blic", dok u Srbiji i dalje traje štrajk prosvjetara, najdulji u povijesti, započet 17. studenog prošle godine od kada prosvjetari povremeno izlaze na ulične prosvjede, a školski satovi u većini škola od početka štrajka traju 30 umjesto 45 minuta.

Prosvjetari u posljednje vrijeme prijete novom mjerom odnosno da na kraju školske godine neće zaključiti ocjene, prenosi Hina. Verbić kaže da će u preraspodjeli suvišnih djelatnika "ključnu ulogu imati sindikati i ravnatelji škola", tako da se u svakoj školi napravi "najkorektnija moguća preraspodjela poslova".

"Iz škola će nam preporučiti komu da ponudimo otpremninu. U sljedeću školsku godinu moramo ući s optimalnim brojem djelatnika", rekao je Verbić, čije ministarstvo je od početka štrajka uspjelo sklopiti sporazum s dva od četiri reprezentativna sindikata prosvjetnih djelatnika, tako da štrajk i dalje traje.

Prema tvrdnjama druga dva sindikata, u štrajku je trenutačno oko 50 000 djelatnika u 700 osnovnih i srednjih škola. Ministar Verbić je za "Blic" najavio da će prosvjetni djelatnici biti prvi kojima će država povećati plaće u javnom sektoru, u kojem je prošle godine reformskim mjerama fiskalne konsolidacije uvedena štednja, a zarade i mirovine smanjene.

"Povećat ćemo plaće nastavnicima i oni će biti prvi koji će dočekati povećanje u javnom sektoru, samo ne znam kada", rekao je Verbić. Srbijanski ministar trenutačno nema odgovor što će njegovo ministarstvo poduzeti ako prosvjetari koji su u štrajku odbiju zaključiti ocjene na kraju školske godine, ali se nada da se to neće dogoditi.

"Ne znam što mogu biti potezi države ako netko počne sustavno kršiti zakon. To je pitanje koje toliko odstupa od svakodnevne prakse da je teško na njega odgovoriti", rekao je srbijanski ministar obrazovanja i znanosti.

Srbija bi se već u ponedjeljak mogla suočiti s radikalnijim prosvjedima i potpunom obustavom nastave u velikom broju škola ukoliko resorno ministarstvo ostvari svoju prijetnju i ne isplati ili pak umanji plaće djelatnicima koji sudjeluju u štrajku. U obrazovnom sustavu Srbije, po službenim podacima Republičkog zavoda za statistiku, ima ukupno 164 215 djelatnika.

Kopirati
Drag cursor here to close