Kardiovaskularne bolesti

Uspješno završen šesti kongres kardiologa i angiologa BiH

Sci-Tech / Flash | 04. 06. 2013. u 21:34 J.Z.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Uspješno je završen Šesti kongres kardiologa i angiologa BiH i Drugi kongres medicinskih sestara i tehničara iz kardiovaskularne medicine BiH, koji je održan u organizaciji Udruženja kardiologa BiH, pod pokroviteljstvom ANUBiH i Univerziteta u Tuzli.

''Mogu reći da smo izuzetno zadovoljni, jer smo na Kongresu imali eminentne stručnjake iz cijelog svijeta koji su iznijeli najnovija saznanja iz brojnih oblasti kardiologije, a posebno mjesto zauzimale su teme o prevenciji kardiovaskularnih bolesti'', izjavila je šefica Kardiološkog odjeljenja Klinike za interne bolesti UKC-a Tuzla dr. Zumreta Kušljugić, izrazivši zadovoljstvo što su ostvarili izuzetne kontakte s kardiolozima iz cijeloga svijeta.

Pojasnila je da su imali zanimljive i korisne diskusije sa stručnjacima iz inozemstva, te je sigurna da će s mnogima od njih ostvariti i dužu suradnju.

Jedno od pozvanih predavanja održao je i istaknuti njemački kardiokirurg, porijeklom iz Tuzle, prof. dr. Miralem Pašić.

''Organizacija kongresa je na visokoj razini, želim iskazati zadovoljstvo što sam imao čast biti jedan od pozvanih predavača. Smatram da znanje ima vrijednost tek kada se podjeli s drugim ljudima'', izjavio je dr. Miralem Pašić, koji na kongresu prezentirao jednu od najaktualnijih tema iz oblasti kardiokirurgije, a riječ je o transkateterskoj implantaciji aortalne valvule.

Prema ocjenama sudionika, kongres je bio uspješan uz odlična plenarna predavanja i stručne radionice.

Prezentirane su teme iz oblasti neinvazivne i invazivne kardiologije, kardiovaskularne kirurgije i e-kardiologije. Predstavljeno je i sedam novih vodiča Europskog udruženja kardiologa (ESC) za dijagnostiku i liječenje srčanih bolesti.

Kongresu je nazočilo više od 1.500 sudionika i 120 pozvanih predavača iz zemalja regije i svijeta, kao i predavači iz Bosne i Hercegovine.

Nakon ceremonije zatvaranja Šestog kongresa kardiologa i angiologa BiH održana je izborna skupština Udruženja kardiologa BiH, na kojoj je za predsjednika Udruženja izabrana prof. dr. Zumreta Kušljugić, za glavnog tajnika dr. Elnur Smajić, a za blagajnika prof.dr. Fahir Baraković.

Naredne tri godine Udruženje kardiologa će raditi i djelovati u Tuzli.

Kopirati
Drag cursor here to close