Israživanje

Utjecaj IT sigurnosti na konkurentnost banaka

Sci-Tech / Flash | 01. 06. 2015. u 10:09 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Banke koje ulažu sredstava u strategiju razvoja IT sigurnosti postižu značajno veću konkurentnost od onih koje ne ulažu u tu oblast, pokazalo je istraživanje Nedima Makarevića koje je proveo u okviru svoje doktorske disertacije.

Istraživanju ove teme posvetio se, kaže Makarević, jer se pokazalo potrebnim da se utvrdi utjecaj IT sigurnosti na sveukupni bankarski sektor i samim tim koliko će korisnici banaka biti sigurni, odnosno koliko je to važno za bankarsko poslovanje uopće.

Napisao je stoga knjigu "Utjecaj IT sigurnosti na konkurentnost banaka" koju su danas u Sarajevu promovirali prof.dr. Meliha Handžić, prof.dr. Zlatko Lagumdžija i prof.dr. Tarik Zaimović naglasivši da je knjiga napisana u pravom trenutku kada se IT tehnologije munjevito razvijaju.

Profesorica Handžić je kazala da je bankarski sustav uvijek zanimljiv za istraživanje, a ova knjiga upozorava na problem IT sigurnosti, istražuje ga i u konačnici daje rješenja.

Iznijela je i podatak iz knjige da banke koje više pažnje posvećuju IT sigurnosti postižu za 37 posto veću konkurentnost, a istraživanje je pokazalo i da je 75 posto zasluga za implementaciju IT sigurnosti zapravo planiranje i uspostavljanje strategije.

Profesor Lagumdžija je nagalsioda je istraživanje pokazalo da postoji velika korelacija između usklađenosti IT zaštite s poslovnom strategijom banaka.

On je ocijenio da će u svijetu koji ima 9.800 nacija, 7.000 jezika, 193 države članice Ujedinjenih naroda, 19 velikih religija te 270 religijskih grupa biti važno znati vladati IT tehnologijama.

Makarević je istaknuo da je ovo pionirska tema, dodajući da je problem uočio kroz svoju dugogodišnju internacionalnu praksu radeći u velikim korporacijama.

Kako je zaključeno pitanje IT sigurnosti je dio strateškog menadžmenta i danas niko nema taj luksuz da zanemari ovu dimenziju u svakodnevnom poslovanju, a istraživanja iz ove knjige mogu pomoći da se definiraju proračuni kada je u pitanju ulaganje u ovu oblast.

Kopirati
Drag cursor here to close