Fiksacija

Veliki napredak neurokirurgije u Mostaru

Sci-Tech / Flash | 08. 06. 2012. u 10:35 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Neurokiruzi u Mostaru uspješno izvršili jako zahtjevnu operaciju fiksacije vratnog kralješka.

Na Odjelu neurokirugije u Mostaru, prije tjedan dana obavljena je sofisticirana operacija fiksacije vratnog kralješka, što je prva takva operacija u BiH.

Pacijentica je zadobila dosta rijetku ozljedu II. vratnog kralješka što je otprilike kao da se na crkvi odlomi toranj zvonika u spoju koji ga veže s maticom crkvom. Posljedica ovakve ozljede je nestabilnost vratnog segmenta i razvoj neuroloških ispada koji variraju od blage oduzetosti sva četiri ekstremiteta do zatajenja disanja i oduzetosti sva četiri ekstremiteta.

"Ova operacija je napravljena u svrhu očuvanja funkcionalnosti spojeva zglobova između glave i I kralješka i I i II kralješka", kazao je danas na konferenciji za novinare dr. Neven Eškinja, neurokirug.

Financijski gledano ova operacija izvedena u Mostaru iznosila je oko 550 eura (što je cijena ugrađenog vijka), dok bi za istu operaciju u Europi trebalo izdvojiti i do 40.000 eura. Operacija je trajala 1.45 minuta a pacijentica se dobro oporavlja.

Inače prvu ovakvu operaciju u bivšoj državi uradili su neurokiruzi iz Rijeke 1991. godine, odakle dr. Eškinja i dolazi.

Ova vrsta operacije i danas se radi samo u rijetkim svjetskim centrima. U KB Mostar ponosni su što su u pri operativnom zahvatu aktivno sudjelovali i mladi neurokirurzi dr. Goran Lakičević i dr. Marko Bošnjak.

"Naša neurokirurgija u Mostaru je tvrdim ne prva u BiH nego i u široj regiji,a rezultati i vrste operacije govore tomu u prilog" - kazao je dr. Zdrinko Brekalo, kirurg.

Kopirati
Drag cursor here to close