Zaštita vitalnih interesa

Zakon o udžbenicima HBŽ neustavan zbog ćirilice i srpskog jezika

Sci-Tech / Flash | 10. 06. 2015. u 14:00 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vijeće za zaštitu vitalnih interesa Ustavnog suda Federacije BiH u srijedu je proglasilo neustavnim Prijedlog zakona o udžbenicima i nastavnim sredstvima za osnovne i srednje škole u Hercegbosanskoj županiji.

Savjetnik Ustavnog suda FBiH Velimir Perić je kazao da u obrazloženju ove Odluke stoji da je povrijeđen vitalni interes konstitutivnog srpskog naroda čime Prijedlog zakona o udžbenicima i nastavnim sredstvima za osnovne i srednje škole u Hercegbosanskoj županiji ne može biti upućen u daljnju proceduru.

"Ova donesena odluka Ustavnog suda FBiH u odnosu na druge županije imat će i te kakve refleksije“, kazao je Perić.

Naime, Prijedlog zakona o udžbenicima i nastavnim sredstvima za osnovne i srednje škole Hercegbosanske županije nije usvojen na sjednici Skupštine Hercegbosanske županije održanom u ožujku 2014.godine, jer su protiv tog prijedloga bili zastupnici Kluba Srba koji su tada pokrenuli pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa, dok je Klub Bošnjaka bio suzdržan.

Zahtjevi kluba Srba su bili da se udžbenici tiskaju i izdaju na ćiriličnom pismu i na srpskom jeziku što Skupština Hercegbosanske županije nije usvojila te su srpski zastupnici pokrenuli proceduru zaštite vitalnog nacionalnog interesa.

Rasprava po navedenom prijedlogu zakona je održana 21.ožujka 2015.godine a na istoj su nazočili Stevica Lukač, načelnik općine Drvar ispred kluba Srba te ministar znanosti, prosvjete kulture i športa Hercegbosanske županije Petar Galić u ime predlagača zakona.

Kopirati
Drag cursor here to close