Za bolje iskustvo

Apple najavio: Safari će uskoro imati blokatore oglasa

Apple korisnicima iOS-a, iPadOS-a i macOS-a daje brz i jednostavan alat za skrivanje ometajućih elemenata prilikom posjeta web stranicama.
Sci-Tech / Internet | 08. 08. 2024. u 07:49 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Apple je objavio najnovije preview verzije svojih operativnih sustava, a jedna od najzanimljivijih promjena stigla je za Safari, Appleov zadani web preglednik.

Sada ima ugrađeni blokator sadržaja pod nazivom “Distraction Control”.

Za razliku od tradicionalnih blokatora sadržaja koji uklanjaju oglase, Appleov pristup je pažljiviji, javlja Bajtbox.

Kao što naziv implicira, značajka pokušava eliminirati razne smetnje na webu, kao što su prijave za newsletter (ona stvar koja zatamnjuje cijeli zaslon i traži vašu e-poštu dvije i pol sekunde nakon što učitate web stranicu), upite za kolačiće, automatsku reprodukciju videozapisa i druge iritacije.

Iako možete koristiti Kontrolu ometanja za blokiranje oglasa, oni se vraćaju nakon što osvježite stranicu, jasno pokazujući da Apple ne pokušava zamijeniti blokatore oglasa trećih strana. Safari će vas čak upozoriti da Distraction Control ne može trajno ukloniti oglase.

Ukratko, Apple korisnicima iOS-a, iPadOS-a i macOS-a daje brz i jednostavan alat za skrivanje ometajućih elemenata prilikom posjeta web stranicama.

Drugi važan aspekt je da skrivanje određenih dijelova web stranice zahtijeva radnju krajnjeg korisnika, tako da proces nije automatski i neće se sinkronizirati na svim uređajima. Morate pozvati značajku iz izbornika i ručno odabrati element koji želite ukloniti.

Ako to zvuči kao previše posla, korisnici Applea uvijek mogu nabaviti program za blokiranje oglasa treće strane koji bi automatizirao proces.

Kontrola ometanja sada je dostupna u najnovijim beta verzijama za razvojne programere iOS 18, iPadOS 18 i macOS Sequoia. Očekuje se da će stići u sljedećoj javnoj beta verziji i sletjeti uz stabilna izdanja u sljedećih mjesec ili dva.

Kopirati
Drag cursor here to close