Izvještaj

EU upozorava: Plava kvačica na X-u dovodi korisnike u zabludu

Ton kojim se obraćaju predstavnici Komisije ne ostavlja puno mjesta kompromisu već se prijeti kaznama od samog početka.
Sci-Tech / Internet | 13. 07. 2024. u 08:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Preliminarni nalazi Komisije objavljeni jučer, samo šest dana nakon zadnje objave u kojoj je prozvan X, tvrde da plava kvačica nije ono što je nekad bila i da "zlonamjerni korisnici zloupotrebljavaju" sustav verifikacije.

Anti-europski pokret

Ono što svaka agresivna poruka, promjena ili kazna Komisije, ovog puta upućena prema platformi X, čini je da dolijeva benzin na vatru negodovanja koja se u Silicijskoj dolini polako pretvara u revolt prema europskim regulacijama.

Rastući anti-europski pokret u Silicijskoj dolini, koji je reakcija na regulacije Europske unije, ima korijena u činjenici da regulatorni pristup prema tehnološkim divovima značajno utječe na njihove tržišne strategije, javlja Bug.

Revizije i troškovi

Ove promjene uključuju reviziju politika trgovina aplikacija za Apple i Google, prilagodbu Googleovih algoritama pretraživanja, preispitivanje Metinog modela "plati ili pristani" za usluge bez oglasa, te povećanje interoperabilnosti između usluga razmjene poruka.

Sve ove kompanije suočit će se sa značajnim troškovima usklađivanja s novim regulativama, gubitka profita a očekuje se i pomak fokusa s inovacija na ona rjesenja koja su u skladu s novim zahtjevima.

Rad komisije je dobrodošao za mnoge korisnike ali na to se tako ne gleda u srcu američkog tehno imperija. Iako ove promjene predstavljaju izazov za tehnološke tvrtke, one donose koristi u vidu veće transparentnosti, bolje zaštite podataka i povećane interoperabilnosti usluga.

Sporne plave kvačice

Kao i mnoge prije toga i ova akcija, odvija se u okviru Akta o digitalnim uslugama (DSA). Europska komisija dodatno, uz ciljanja na promjenu verifikacijskog sustava s plavim kvačicama i moderiranje sadržaja negoduje i navodi druge primjere gdje je X u prekršaju: nedostatak transparentnosti u oglašavanju i ograničavanje pristupa podacima za neovisne istraživače kako bi analizirali rad platforme.

Thierry Breton, povjerenik EU-a za unutarnje tržište, je izjavio: "X sada ima pravo na obranu, ali ako se naše stajalište potvrdi, izreći ćemo novčane kazne i zahtijevati značajne promjene.”

Ton kojim se obraćaju predstavnici Komisije ne ostavlja puno mjesta kompromisu već se prijeti kaznama od samog početka.

Šira istraga

Ova najnovija prijetnja slijedi nakon pokretanja šire istrage u prosincu prošle godine. Tada je briselsko nadzorno tijelo ispitivalo način na koji platforma prezentira sadržaj, posebice nakon napada Hamasa na Izrael.

Za X posljedice mogu but ozbiljne. Ukoliko tvrtka ne uspije adekvatno odgovoriti na zabrinutosti EU-a, mogla bi se suočiti sa značajnim novčanim kaznama koje bi mogle dosegnuti čak 6 posto njenih prihoda. Iako točan vremenski okvir za daljnje korake još nije definiran, jasno je da EU ne namjerava popustiti u svojim zahtjevima.

Hoće li Musk pokleknuti?

Diljem svijeta mnogi s velikim zanimanjem prate razvoj situacije, očekujući vidjeti kako će X reagirati na ove ozbiljne optužbe i koje će konkretne korake poduzeti kako bi uskladio svoje poslovanje sa sve strožim zahtjevima EU-a.

Dok mnoge druge kompanije koja su zahvaćene radišnom komisijom imaju razumni menadžment, od eratičnog Muska se svašta se može očekivati kad, na primjer, ujutro oko 3 odapne otrovni post prema EU. U nadi su mnogi da će ga EU urazumiti, jer u SAD to nikome ne polazi za rukom, a ustvari, nitko to ozbiljno niti ne pokušava.

Kopirati
Drag cursor here to close