Udar na privatnost?

Hakirani robotski usisavači mogu zaviriti i u intimu spavaće sobe

Hakeri tako mogu gledati i slušati sve što radite, vašu intimu i događaje iz spavaće sobe, privatne stvari, razgovore koji su namijenjeni da zauvijek ostanu između četiri zida i slično.
Sci-Tech / Internet | 12. 08. 2024. u 09:39 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kućanski roboti sve su popularniji posljednjih godina. Dok su kućni usisavači najpopularniji, roboti su sve bolji u pranju podova, prozora, šišanju trave i slično. Vlasnici ovih uređaja većinom su prilično zadovoljni sa svojim robotskim pomagačima, no nisu svjesni kako bi neki od njih mogli biti i opasni špijuni koji bi im mogli zagorčati život.

Naime, sigurnosni istraživači u robotima i kosilicama Ecovacsa pronašli su sigurnosne propuste putem kojih bi hakeri mogli preuzeti kontrolu nad tim uređajima. Njihovo istraživanje pokazalo je kako je robote moguće “oteti” putem bluetootha te, ne samo udaljeno upravljati robotima, već i preuzeti kontrolu nad njihovim kamerama i mikrofonima, javlja Zimo.

Istraživanje je pokazalo kako je hakerima dovoljno približiti se na oko 130 metara od Ecovacsova uređaja te, iskorištavanjem propusta, preuzeti kontrolu nad njima. Jednom kada imaju kontrolu, na usisavače i kosilice mogu se povezati putem WiFi-ja i s njima upravljati udaljeno. Hakerima su tada dostupni podaci poput vjerodajnica kućnog WiFi-ja, imaju pristup mapama prostorija, odnosno svim sobama i slično. Najopasnije je, naravno, što hakeri u takvim situacijama mogu imati pristup kameri i mikrofonu i ne treba niti napominjati kakve su potencijalne opasnosti od takvih robotskih špijuna.

Hakeri tako mogu gledati i slušati sve što radite, vašu intimu i događaje iz spavaće sobe, privatne stvari, razgovore koji su namijenjeni da zauvijek ostanu između četiri zida i slično. Mogu to i snimati i to bez znanja vlasnika uređaja jer oni mogu isključiti lampice koje obavještavaju da su kamera i mikrofon uključeni. Ako se hakeri domognu takvih informacija, mogu ih objaviti na internetu, prodavati na crnom tržištu ili sami ucjenjivati vlasnike stanova.

S obzirom na to da robotske kosilice imaju konstantno aktiviran bluetooth, puno je veća mogućnost od njihova hakiranja. S druge strane, Ecovacsovi robotski usisavači imaju aktiviran bluetooth samo 20 minuta nakon njihove aktivacije te još jednom dnevno pri automatskom dnevnom pokretanju tako da ih je ipak teže hakirati.

Iako su stručnjaci za sigurnost koji su otkrili propuste obavijestili Ecovacs o problemima, iz ove kompanije nisu im se javili tako da je ovaj propust koji utječe na desetak modela njihovih autonomnih usisavača i kosilica, vjerojatno i dalje prisutan. Ovo svakako nisu dobre vijesti za vlasnike robotskih usisavača i kosilica ove kompanije iz koje, na medijske upite, nisu odgovorili. Kako je vijest o ovim propustima izašla u javnost, za pretpostaviti je kako će iz Ecovacsa reagirati i što prije popraviti ove opasne propuste.

Kopirati
Drag cursor here to close