Plenković

Hakeri ukrali tajne podatke s Rebra: Hrvatska ne prihvaća ucjene kriminalaca

Sci-Tech / Tehnologija | 02. 07. 2024. u 14:23 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik vlade Andrej Plenković sudjelovao je na svečanoj akademiji u povodu obilježavanja dana Hrvatske obrtničke komore, a tom prigodom dao je izjavu za medije.

Komentirao je i hakerski napad na KBC Zagreb.

"Nema šanse da državne institucije budu ucijenjene na bilo koji način, sve službe analiziraju situaciju. Koliko mi je poznato, sve funkcionira normalno, sve baze podataka su u ovom trenutku dostupne liječnicima. Jesu li oni uspjeli uzeti neke podatke pa ih objaviti, to je neetički, ako to naprave, neće ništa dobiti od Hrvatske, Hrvatska ne prihvaća ucjene kriminalaca. Ne pregovaramo se nekim tko krade podatke", poručio je Plenković.

Podsjetimo, jučer je Twitter profil HackManac objavio je da iza napada na KBC Zagreb stoji hakerska skupina LockBit 3.0. Kako je navedeno u objavi, KBC Zagreb je dobio rok do 18. srpnja da plati iznos koji nije naveden u objavi. 

HackManac piše da su hakeri KBC-u Zagreb ukrali podatke iz medicinskih kartona, o pregledima, liječničke radove i istraživanja, podatke o operacijama, o donacijama organa i donorima, podatke iz banke tkiva, podatke o zaposlenicima, o donacijama i poslovnim odnosima s privatnim tvrtkama te o zalihama lijekova.

Kopirati
Drag cursor here to close