Bez dogovora

Meta odbija dobrovoljnu obvezu EU-a o sigurnosti umjetne inteligencije

Meta je odlučila ne potpisati dobrovoljnu obvezu Europske unije o sigurnosti umjetne inteligencije.
Sci-Tech / Internet | 25. 09. 2024. u 08:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Metina odluka se djelomično pripisuje prirodi njihovog AI modela Llama, koji sadrži elemente otvorenog koda što omogućuje korisnicima modificiranje softvera.

Meta i njezini developeri nemaju kontrolu niti potpuni uvid u modifikacije, pa se time ne mogu pridržavati zahtjeva za identifikacijom rizika povezanih s AI tehnologijom, javlja Bug.

Cilj je regulirati AI industriju

Dobrovoljna obveza EU-a u takozvanoj "Inicijativi Pakta o umjetnoj inteligenciji" ili AI Paktu dio je šire strategije za uspostavljanje zakonodavnog nadzora nad sektorom umjetne inteligencije.

Kako se tvrdi, cilj je regulirati AI industriju bez ometanja inovacija ili prepuštanja kontrole američkim konkurentima. Dobrovoljna obveza potiče programere da se usklade s temeljnim zahtjevima Zakona o umjetnoj inteligenciji prije njegovog stupanja na snagu.

Organizacije koje se pridružuju AI Paktu pristaju poštivati prakse koje odražavaju načela navedena u Zakonu o umjetnoj inteligenciji.

To uključuje procjenu mogu li se njihove AI aplikacije koristiti u "visokorizičnim" područjima poput obrazovanja, zapošljavanja ili provedbe zakona. Europska komisija trebala bi objaviti potpuni popis potpisnika u srijedu.

AI Pakt nema pravnu težinu

Iako AI Pakt nema pravnu težinu, sudjelovanje bi moglo ublažiti potencijalne sukobe s EU-om, koja ima povijest javnog kritiziranja tehnoloških tvrtki koje zanemaruju njene dobrovoljne mjere.

Zakon o umjetnoj inteligenciji EU-a, koji je stupio na snagu 1. kolovoza 2024., bit će u potpunosti primjenjiv dvije godine kasnije, uz neke iznimke.

Zabrane će stupiti na snagu nakon šest mjeseci, pravila upravljanja i obveze za modele umjetne inteligencije opće namjene postaju primjenjivi nakon 12 mjeseci, a pravila za sustave umjetne inteligencije ugrađene u regulirane proizvode primjenjivat će se nakon 36 mjeseci.

Glasnogovornik Mete izjavio je putem e-pošte Bloombergu u utorak da bi tvrtka mogla razmotriti sudjelovanje u inicijativi AI Pakta u budućnosti, čime diplomatski ostavlja odškrinuta vrata.

Kopirati
Drag cursor here to close