Bolja sigurnost korisnika

Google širi podršku za sigurnosne ključeve izvan Androida

Kako bi pojednostavio proces i olakšao korištenje sigurnosnih ključeva, Google najavljuje da će ih sinkronizirati među svim uređajima istog korisnika.
Sci-Tech / Internet | 24. 09. 2024. u 19:17 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Budućnost prijava na razne web servise, uređaje i aplikacije bez lozinki, isključivo korištenjem sigurnosnih ključeva (passkey) još je korak bliža.

Već sada je podržavaju veliki servisi poput Googleovih usluga, no dosad je bilo potrebno sigurnosni ključ koristiti samo na uređaju na kojem je postavljen, dok je za prijavu s ostalih bilo potrebno upotrijebiti neku drugu vrstu provjere identiteta.

Kako bi pojednostavio proces i olakšao korištenje sigurnosnih ključeva, Google najavljuje da će ih sinkronizirati među svim uređajima istog korisnika.

Prijava na servise postat će lakša onima koji su ključeve izradili na svojim Android uređajima.

Ranije je za njihov privremeni prijenos na drugi uređaj trebalo skenirati QR kodove, a odsad će se to činiti samo biometrijskim otključavanjem mobilnog uređaja. Svi sigurnosni ključevi pohranjeni u Google Password Manager bit će sinkronizirani bilo da koristite Windows, macOS, Linux ili Android, dok je opcija za ChromeOS i dalje u beta fazi razvoja.

Dakle, posjetite li stranicu koja zahtijeva prijavu s nekog drugog uređaja, bit će potrebno tek posegnuti za mobitelom i otključati ga prstom ili skeniranjem lica – i prijava će biti obavljena.

Da bi se sustav dodatno zaštitio, Google uvodi i novi šesteroznamenkasti PIN za Google Password Manager. Taj će jedinstveni broj moći poslužiti kao zamjena za passkey, odnosno umjesto biometrijske provjere prijava će se moći obaviti samo njegovim upisivanjem.

Google, Amazon, PayPal, eBay i WhatsApp samo su neki od servisa koji podržavaju prijavu putem sigurnosnih ključeva, a vjerojatno će ih s vremenom biti i značajno više.

Iz Googlea poručuju da se s korištenjem i sinkroniziranjem passkeya na svim uređajima može započeti na ovom linku, čak i bez potrebe za preuzimanjem bilo kakvih novih aplikacija.

Kopirati
Drag cursor here to close