Umjetna inteligencija

Prvi rođendan Meta AI: Impresivna baza korisnika na globalnoj razini

Uz rame je ChatGPT-a po broju korisnika i čini Meta AI ozbiljnog takmaca vodećim AI sustavima na tržištu
Sci-Tech / Internet | 27. 09. 2024. u 12:13 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pred godinu dana (27. rujna) američkim korisnicima predstavljena je Meta AI ovom najavom u newsroomu Facebooka: "Predstavljamo Meta AI u beta verziji, naprednog konverzacijskog asistenta koji je dostupan na WhatsAppu, Messengeru i Instagramu, a uskoro stiže i na Ray-Ban Meta pametne naočale i Quest 3."

Članak objavljen u TheInformation istražuje trenutne obrasce korištenja, popularne primjene i nadolazeća poboljšanja Meta AI-ja, kao i usporedbu s glavnim konkurentom, ChatGPT-om, javlja Bug.

Većina korisnika izvan SAD-a

Meta AI je najveću bazu korisnika pronašao na WhatsAppu, a slijedi ga Facebook. Korisnici Instagrama pokazali su manje zanimanje za AI asistenta.

Većina korisnika Meta AI-ja nalazi se izvan Sjedinjenih Država, što može utjecati na potencijal ostvarivanja prihoda od oglašavanja.

Trenutno je Meta AI dostupan na 8 jezika i u 22 zemlje putem Metinih aplikacija društvenih mreža.

U Sjedinjenim Državama i Kanadi dostupan je na engleskom jeziku putem Ray-Ban pametnih naočala. Meta planira preobraziti svoju aplikaciju Meta View, koja se koristi za upravljanje pametnim naočalama, u samostalnu aplikaciju za Meta AI. Korisnici prvenstveno koriste Meta AI za istraživanje i prikupljanje informacija, pisanje i uređivanje, zabavu te stvaranje sadržaja.

Meta AI ne zaostaje značajno za ChatGPT-om

Dok je ChatGPT stekao popularnost među softverskim inženjerima kao pomoćnik u kodiranju, distribucija Meta AI-ja na aplikacijama društvenih mreža i pametnim naočalama rezultirala je drugačijim obrascima korištenja.

Unatoč tome, Meta AI ne zaostaje značajno za ChatGPT-om u pogledu broja korisnika. Meta AI bilježi 185 milijuna tjednih korisnika, 40 milijuna dnevnih aktivnih korisnika i oko 400 milijuna mjesečnih aktivnih korisnika.

Za usporedbu, ChatGPT ima 200 milijuna tjednih korisnika, dok podaci o dnevnim i mjesečnim aktivnim korisnicima nisu navedeni.

Razlog za javno pismo

Meta planira najaviti nekoliko nadogradnji na svojoj nadolazećoj konferenciji Connect.

Korisnici će moći glasovno komunicirati s AI asistentom u Metinim aplikacijama pritiskom na ikonu u traci za pretraživanje. Također, Llama 3, veliki jezični model koji pokreće Meta AI, uskoro će moći prepoznavati slike.

Najveći problem koji koči Meta AI u daljnjoj komercijalizaciji proizvoda je nedostupnost u Europskoj uniji, a sve zbog zabrinutosti oko zaštite podataka. To je još jedan razlog zbog kojeg je Zuckerberg inicirao otvoreno pismo.

 

Kopirati
Drag cursor here to close