Pokreće 40% stranica

Rat u svijetu Wordpresa: Prijeti se i sudovima

Sukob koji trenutno traje između dvije velike kompanije u WordPress ekosustavu, Automattice, koju je osnovao suosnivač WordPressa Matt Mullenweg, i WP Enginea, mogao bi imati posljedice na širu WordPress zajednicu.
Sci-Tech / Internet | 25. 09. 2024. u 09:39 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

WordPress, sustav za upravljanje sadržajem otvorenog koda, pokreće više od 40% weba.

I Automattic (koji je osnovao suosnivač WordPressa Matt Mullenweg i WP Engine su tvrtke koje komercijaliziraju WordPress nudeći usluge hostinga i srodne usluge, javlja Bug.

WP Engine "rak za WordPress"

Sukob između njih eskalirao je do ozbiljnih optužbi i prijetnji pravnim akcijama. Sve je počelo 20. rujna na WordCamp US 2024 u Portlandu, Oregon. Matt Mullenweg, izvršni direktor Automattica i suosnivač WordPressa, održao je keynote govor u kojem je oštro kritizirao WP Engine.

Dva dana kasnije, Mullenweg je objavio blog post u kojem je dodatno proširio svoju kritiku, nazivajući WP Engine "rakom za WordPress".

U tom postu, Mullenweg je izjavio: "Važno je zapamtiti da će se rak, ako se ne kontrolira, proširiti. WP Engine postavlja loš standard za koji bi drugi mogli pomisliti da je u redu replicirati."

WP Engine nije WordPress

Mullenweg je optužio WP Engine za nekoliko stvari. Prvo, tvrdio je da profitiraju od zbunjenosti između WordPressa i WP Enginea. Drugo, optužio ih je za onemogućavanje ključnih WordPress značajki poput revizija.

Treće, smatra da ne doprinose dovoljno WordPress projektu. U svom postu, Mullenweg je čak pozvao zajednicu da promijeni pružatelje usluga, navodeći: "WP Engine nije WordPress.

Čak je i moja majka bila zbunjena i mislila da je WP Engine nešto službeno. Njihovo brendiranje, marketing, oglašavanje i cijelo obećanje kupcima je da vam daju WordPress, ali to nije točno."

Sukob oko plaćanja licence?

Reakcija WP Enginea uslijedila je brzo i žestoko. Kompanija je jučer poslala *cease-and-desist* pismo Automatticu.

Ovo pismo je zahtijevalo da Automattic i Mullenweg povuku svoje komentare i prestanu davati izjave protiv tvrtke. No, to nije bilo sve. Odvjetnici WP Enginea su u pismu otkrili nešto što je dodatno zakompliciralo situaciju: tvrdili su da su Mullenwegovi komentari došli nakon neuspjelog pokušaja da se WP Engine prisili na plaćanje Automatticu milijuna dolara za licenciranje WordPress zaštitnog znaka.

"Pristup spaljene zemlje"

WP Engine je u svom zahtjevu iznio nekoliko ozbiljnih tvrdnji. Prema njihovim navodima, Mullenweg je prijetio "pristupom spaljene zemlje" ako WP Engine ne plati Automatticu veliku svotu novca prije njegovog keynote govora.

Nadalje, tvrdili su da je Automattic zahtijevao "značajan postotak svojih bruto prihoda, desetke milijuna dolara na kontinuiranoj osnovi" za licencu za korištenje zaštitnih znakova poput "WordPress".

Također su naveli da je Mullenweg poslao prijeteće e-mailove danima prije događaja.

Još nema odgovora

WP Engine je javno komentirao situaciju na društvenim mrežama, izjavljujući: "Danas je WP Engine poslao ono što se naziva 'cease and desist' pismom Automatticu, zahtijevajući da Automattic i njegov izvršni direktor Matt Mullenweg prestanu davati i povuku lažne, štetne i omalovažavajuće izjave protiv WP Enginea.

Do pisanja ovog teksta, Automattic nije izdao službeni odgovor. Situacija ostaje neriješena, s potencijalnom pravnom akcijom na vidiku ako Mullenweg ne povuče svoje izjave.

Kopirati
Drag cursor here to close