Na udaru regulatora

Sigurnosni propust koštat će Metu 91 milijun eura

Kazna je mogla biti i puno veća, ali je DPC u obzir uzeo olakotne okolnosti.
Sci-Tech / Internet | 30. 09. 2024. u 17:02 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Meta se našla na udaru još jednog regulatora. Komisija za zaštitu podataka Republike Irske (DPC) kaznila je vlasnika Facebooka, Instagrama i drugih popularnih aplikacija i mreža kaznom od ukupno 91 milijun eura zbog, kako su istaknuli, nenamjernog netočnog pohranjivanja stotina milijuna korisničkih lozinki.

Podsjetimo, incident se dogodio u ožujku 2019. godine kad je otkriveno da je dio lozinki korisnika Metinih društvenih mreža pohranjeno u otvorenom tekstu bez enkripcije ili zaštite.

Kazna je mogla biti mnogo viša jer se radi o kršenju europske GDPR odredbe, no DPC je u svojoj odluci naveo da lozinke nisu bile dostupne vanjskim stranama, javlja Zimo.

Opće je prihvaćeno da se korisničke lozinke ne bi trebale pohranjivati u otvorenom tekstu, s obzirom na rizike od zlouporabe koji proizlaze iz osoba koje pristupaju takvim podacima, istaknuo je zamjenik povjerenika DPC-a Graham Doyle u izjavi.

Moramo imati na umu da su lozinke koje su predmet razmatranja u ovom slučaju posebno osjetljive jer bi omogućile pristup korisničkim računima na društvenim mrežama.

Ovo nije prvi put da je DPC kaznio Metu na temelju europske GDPR odredbe. U svibnju 2023. kaznio Metu s 1,2 milijarde eura zbog kršenja zakona Europske unije koji pokrivaju zaštitu podataka. Iz Mete su se na tu odluku žalilli.

Kopirati
Drag cursor here to close