Nakon uhićenja Durova

Telegram ipak kreće s promjenama oko moderiranja sadržaja

Pavel Durov u prvom obraćanju javnosti najavio je promjene vezane uz moderiranje sadržaja na Telegramu.
Sci-Tech / Internet | 06. 09. 2024. u 16:24 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pavel Durov jučer se prvi put nakon uhićenja obratio javnosti. Iako kaže kako je iznenađen sa svime što se dogodilo, čini se kako mu je jasno kakva mu opasnost prijeti te da bi mogao završiti u zatvoru na neko duže vrijeme tako da će, čini se, pokušati napraviti što god može kako bi si olakšao situaciju u budućnosti.

Dok su na početku iz Telegrama govorili kako Durov ništa ne skriva, sada su ipak malo promijenili ploču. Naime, u spomenutoj objavi za javnost izvršni direktor tvrtke rekao je kako je zbog naglog porasta broja korisnika na njegovoj platformi, a sada se već radi o oko 950 milijuna korisnika, došlo i do porasta kriminalnih aktivnosti i kriminalaca koji su zlouporabili Telegram.

Zato sam postavio kao osobni cilj da značajno poboljšamo stvari u tom pogledu. Već smo interno započeli s tim procesom i uskoro ću objaviti više detalja o progresu koji smo postigli, napisao je Durov, prenosi Zimo.

A tim promjenama danas pišu i na The Vergeu. Naime, dok je nedavno u kategoriji često postavljenih pitanja i odgovora stajalo kako su privatni razgovori zaštićeni od zahtjeva za moderiranjem, sada se situacija promijenila. Naime, manje od dva tjedna nakon što je Durov uhićen, u rubrici često postavljenih pitanja promijenjen je odgovor na pitanje o ilegalnim aktivnostima i načinu na koji se one mogu ukloniti s Telegrama.

Do sada je u tom odgovoru stajalo pojašnjenje kako su svi razgovori, kao i grupni razgovori privatni te da Telegram ne prima nikakve zahtjeve oko tih razgovora, uključujući, dakle, i zahtjeve za njihovim brisanjem. No u novom odgovoru koji je nedavno dodan stoji kako sve Telegramove aplikacije imaju mogućnost prijave ilegalnog sadržaja moderatorima. Promjena u načinu na koji se sada kompanija odnosi prema ilegalnom sadržaju je očita i velika, a treba vidjeti kako će korisnici reagirati na nju.

Podsjetimo, Durov je uhićen upravo zato što je, tako se tvrdi u optužnici, Telegram na svojoj aplikaciji omogućio kriminalne aktivnosti, uključujući distribuciju materijala za seksualno iskorištavanje djece, prodaju droge i slično, a problem je što su i odbijali suradnju s istražnim tijelima.

Kopirati
Drag cursor here to close