Diktatura?

Brazil blokirao pristup društvenoj mreži X, počeo otvoreni rat Elona Muska i Moralesa

Sudac Vrhovnog suda Alexandre de Moraes prošlog je tjedna naredio svim pružateljima telekomunikacijskih usluga u zemlji da zatvore X, koji je u vlasništvu Elona Muska, jer nemaju pravnog zastupnika u Brazilu.
Vijesti / Svijet | 02. 09. 2024. u 18:58 | M.Š. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Peteročlano vijeće brazilskog Vrhovnog suda jednoglasno je u ponedjeljak glasalo za potvrđivanje presude suca Alexandrea de Moraesa da se zatvori div društvenog medija X u zemlji zbog nepoštivanja lokalnih normi.

Suci Flavio Dino, Cristiano Zanin, Carmen Lucia i Luiz Fux stali su na Moraesovu stranu, a neki od njih su ipak rekli da bi se suspenzija mogla poništiti ako platforma bude u skladu s prethodnim sudskim odlukama.

X je uklonjen u Brazilu, jednom od njegovih najvećih tržišta, u ranim jutarnjim satima u subotu nakon odluke Moraesa, nakon što je platforma propustila rok koji je odredio sud za imenovanje pravnog zastupnika u Brazilu kako to zahtijeva lokalni zakon.

Starlink se neće pridržavati suspenzije

Pružatelj satelitskog interneta pod kontrolom Elona Muska Starlink rekao je brazilskom regulatoru telekomunikacija Anatelu da se neće pridržavati sudskog naloga za blokiranje platforme društvenih medija X u zemlji dok se njegovi lokalni računi ne odmrznu.

Anatel je potvrdio informaciju Reutersu u ponedjeljak nakon što je njegov čelnik Carlos Baigorri rekao Globo TV-u da je primio poruku od Starlinka, koja ima više od 200.000 korisnika u Brazilu, i proslijedio je najvišem sudu Brazila.

Sudac Vrhovnog suda Alexandre de Moraes prošlog je tjedna naredio svim pružateljima telekomunikacijskih usluga u zemlji da zatvore X, koji je u vlasništvu Elona Muska, jer nemaju pravnog zastupnika u Brazilu.

Taj je potez također doveo do zamrzavanja Starlinkovih bankovnih računa u Brazilu. Musk je odgovorio na blokadu računa nazvavši Moraesa "diktatorom".

Odluka o zamrzavanju Starlinkovih računa proizlazi iz zasebnog spora oko neplaćenih kazni koje je X morao platiti zbog toga što nije predao neke dokumente.

Kopirati
Drag cursor here to close