Značajka iOS-a

WhatsApp iskopirao AirDrop i uskoro ga pušta u korištenje

Glavna bi prednost ove opcije bila što bi korisnici (napokon) mogli razmjenjivati dokumente između Androida i iOS-a bez korištenja treće aplikacije (osim WhatsAppa).
Sci-Tech / Internet | 24. 07. 2024. u 16:48 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jedna od opcija kojom se korisnici Appleovih uređaja masovno koriste mogla bi uskoro stići i na Androide. I to na pomalo neobičan način.

AirDrop, odnosno slanje dokumenata preko internetske bežične mreže, vrlo se često koristi kako za prebacivanje dokumenata s jednog uređaja na drugi, tako i za slanje dokumenata drugim korisnicima Appleovih uređaja. Najbliže tome na Androidu je opcija Quick Share, ali zahtijeva korištenje Bluetootha i Wi-Fija, javlja Zimo.

No čini se kako bi WhatsApp mogao ponuditi rješenje koje će zadovoljiti i korisnike Appleovih i Androidovih uređaja. U svojoj beta-verziji WhatsApp testira opciju nazvanu Nearby Share, koja je navodno kopija AirDropa i može slati dokumente bežično, a istovremeno zadržati enkripciju i tako zaštititi privatnost primatelja i pošiljatelja.

Kako piše portal WABetaInfo, Nearby Share trebao bi omogućili korisnicima WhatsAppa da dijele fotografije, videa, dokumente i druge vrste datoteka preko E2EE veze (odnosno enkriptirane veze). Aplikacija bi detektirala korisnike koji se nalaze u blizini i koji bi mogli primiti poslanu datoteku. Korisnici iOS-a cijeli bi proces mogli pokrenuti skeniranjem QR koda (kažu zbog bolje sigurnosti).

Glavna bi prednost ove opcije bila što bi korisnici (napokon) mogli razmjenjivati dokumente između Androida i iOS-a bez korištenja treće aplikacije (osim WhatsAppa).

Zasad je cijela stvar u testnoj fazi i dostupna tek dijelu korisnika koji su prijavljeni kao testeri aplikacije. Hoće li prije testiranja dobiti još koju mogućnost ili ne, zasad nije poznato.

Ali ako sve prođe dobro, ova bi se opcija mogla uskoro naći i na uređajima svih korisnika. To bi uvelike olakšalo dopisivanje i razmjenu dokumenata, pogotovo kad u društvu imate nekoga tko koristi drukčiji operativni sustav od vašeg.

Kopirati
Drag cursor here to close