Prosvjed prosvjetara u Mostaru

Buhač: Ponuda koju smo dali je znak dobre volje, a odgovor smo dobili na ulici

"Konkretno, isplata 1.000 KM jednokratne pomoći, povećanje plaće 5 posto of 1. listopada i minimalno 5 posto od 1. siječnja", precizirala je predsjednica Vlade HNŽ.
Sci-Tech / Obrazovanje | 04. 09. 2024. u 15:28 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Nakon jučerašnjeg sastanka ostali smo na dogovoru da će se sindikati tijekom današnjeg dana odgovoriti našoj konkretnoj ponudi. Nažalost, takav službeni odgovor sindikalnih predstavnika mi nismo dobili. Dobili smo odgovor danas na ulici u prosvjednoj šetnji i kroz medije", kazala je predsjednica Vlade HNŽ Marija Buhač.

Ona je s ministrom obrazovanja, znanosti, kulture i sporta Adnanom Velagićem u srijedu održala tiskovnu konferenciju povodom prosvjedne šetnje Sindikata osnovnih i srednjih škola u Mostaru.

Foto: Bljesak.info / Prosvjed Sindikata osnovnih i srednjih škola u HNŽ-u

Konkretna ponuda 

Buhač je istaknula kako je Vlada HNŽ u proteklih nekoliko mjeseci održala niz sastanaka sa Sindikatima prosvjetnih djelatnika te su na njima jasno prezentirali Izvršenje Proračuna za ovu godinu. Ponudili su im, tvrdi Buhač, jasnu ponudu u okviru mogućnosti.

"Konkretno, isplata 1.000 KM jednokratne pomoći, povećanje plaće 5 posto od 1. listopada i minimalno 5 posto od 1. siječnja", precizirala je predsjednica Vlade HNŽ.

Foto: Bljesak.info / Predsjednica Vlade HNŽ Marija Buhač

Pojasnila je i kako pod minimalno misle na sve što bude naplaćeno od poreznih prihoda, a da je više od planiranog.

"Mi smo preuzeli rizik da to bude manje od 5 posto, a sve što bude više - isplatit ćemo. Osobno bih voljela da to više bude 50 posto više, ali mogućnosti su takve kakve jesu", navela je Buhač.

Dodala je i kako su ponudili vraćanje mentora i savjetnika nakon 20 godina te 5 posto dodatnog povećanja plaća mentorima i 8 posto savjetnicima.

Nema službenog odgovora 

Službeni odgovor, tvrdi Buhač, nisu dobili.

 "Ono što želim naglasiti je da kao predsjednica Vlade, kao roditelj u potpunosti imam razumijevanje za sve prosvjetne djelatnike, poštujem njihov rad i zalaganje na obrazovanju naše djece i u potpunosti prihvaćam činjenicu da njihove plaće nisu dovoljne i da trebaju biti dovoljne. Međutim, kao predsjednica Vlade, ja i čitava ova Vlada smo odgovorni za svakog žitelja ove županije i za svaki segment društva te ukupnu stabilnost Proračuna", istaknula je te nastavila:

"Ni u kojem slučaju ne smijemo podleći pritisku da ugrozimo financijsku stabilnost ove županije. To je naša odgovornost i mi stojimo pri takvom stavu. Nadamo se da će prosvjetni djelatnici, prije svega u zaštiti naše djece, imati razumijevanje i u konačnici da ćemo dobiti pozitivan odgovor na sve ovo".

Naglasila je i kako se nada da će djeca u ponedjeljak biti u školskim klupama.

Buhač je dodala i kako Vlada HNŽ s prosvjetnim djelatnicima ima potpisane kolektivne ugovore.

"Ponuda koju smo dali je znak dobre volje, znak razumijevanja za materijalni status prosvjetnih djelatnika", naglasila je te dodala:

"Mislim da smo učinili uistinu maksimum od onoga što smo mogli kao Vlada, a da ne zakinemo nijedan drugi društveni segment. Odnosno, ova ponuda zaustavlja čak planove pojedinih razvojnih projekata planiranih u Proračunu za ovu godinu".

Foto: Bljesak.info / Predsjednica Vlade HNŽ Marija Buhač

Ispunjenje zahtjeva 

Ministar obrazovanja, znanosti, kulture i sporta Adnan Velagić naveo je kako su oni vodili intenzivne razgovore sa Sindikatima.

"Mi smo se zaista u Ministarstvu potrudili da što prije riješimo određene probleme. Tako smo, vrlo brzo na zahtjeve Sindikata i preporuke donijeli nove pedagoške standarde i normative. Tim novim pedagoškim standardima mi smo utvrdili minimalni broj djece na 14. Taj broj je bio 18, a mi smo tu granicu spustili na 14 i to vam je, koliko ja znam, najmanji broj učenika u razredu, a da odjel može funkcionirati. To je sve urađeno kako naši nastavnici ne bi izgubili normu, s obzirom na to da na terenu imamo smanjenje broja učenika", istaknuo je ministar Velagić.

Foto: Bljesak.info / Press u Vladi HNŽ

Dodao je i kako je jedan od zahtjeva Sindikata bio Pravilnik o napredovanju, a na kojem je Ministarstvo intenzivno radilo te će osnovne škole startati s njim s početkom školske godine.

"Kada su u pitanju srednje škole, tu smo onemogućeni Sindikatom jer Sindikati imaju prema kolektivnom ugovoru pravo da daju ili ne daju suglasnost za taj Pravilnik. Oni su nažalost odbili dati suglasnost na taj pravilnik, iako su ga intenzivno tražili i mi smo tu nemoćni", naveo je ministar.

"Vlada HNŽ nije spremna riskirati" 

Dodao je kako su Sindikati ukazali i na potrebu primanja na neodređeno vrijeme te je Vlada HNŽ za ovu školsku godinu predvidjela oko 200 ugovora.

"Mi smo napravili prvi korak kada smo ponudili, uz sve, i povećanje od 1. siječnja pa smo onda napravili i drugi korak i to povećanje od 5 posto smo vratili na 1. listopada. Međutim, Sindikati nisu ni to željeli i tražili su svoj zahtjev od 15 posto u dva dijela, 7 ili 8 posto sada, a od 1. siječnja 7 posto", pojasnio je Velagić te dodao:

"Vlada HNŽ nije spremna riskirati. Prije svega, nama je važno da Proračun bude stabilan i da su plaće sigurne. One nisu na onom nivou na kojem bismo željeli mi i prosvjetni djelatnici, ali to su te mogućnosti. Nažalost, takve su sada kakve jesu".

Dodao je i kako se nada da će Sindikati uvidjeti važnost trenutka te odustati od generalnog štrajka.

Foto: Bljesak.info / Prosvjed Sindikata osnovnih i srednjih škola u HNŽ-u

Dva šamara 

Podsjetimo, prosvjetni djelatnici u srijedu su održali prosvjed u Mostaru.

Predsjednik Sindikata srednjih škola HNŽ Josip Milić kazao je kako je jučerašnja ponuda Vlade HNŽ bila za nijansu bolja, ali da su je ljudi jednoglasno odbili.

Dodao je i kako su vrata za pregovore otvorena.

"Može se dogoditi da do obustave nastave ne dođe ukoliko se naši zahtjevi ispune. A ako do toga ne dođe, mi ćemo nastaviti s prosvjedom svakih sedam ili deset dana", istaknuo je Milić.

Foto: Bljesak.info / Prosvjed Sindikata osnovnih i srednjih škola u HNŽ-u

Edina Čomić, predsjednica Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, znanosti i kulture HNŽ kazala je kako je jučerašnja ponuda Vlade samo još jedan šamar u nizu.

"Jučerašnja ponuda bila je jedan šamar iz Vlade, a drugi je bilo kad smo izašli iz zgrade Vlade i kad smo pročitali njihovo priopćenje u kojem stoji da je od danas teret na leđima prosvjetnih radnika i da ćemo biti krivi za obrazovni proces koji neće krenuti", poručila je Čomić. 

Foto: Bljesak.info / Prosvjedna šetnja u Mostaru
Kopirati
Drag cursor here to close