Dobivanje vize

Planirate studirati u Njemačkoj? Pripazite na ovo novo pravilo

Ovaj zahtjev se zasniva na BAföG tarifi, njemačkom programu financijske pomoći za studente
Sci-Tech / Obrazovanje | 31. 07. 2024. u 23:28 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Za studiranje i rad u Njemačkoj, jedan od potrebnih koraka za dobivanje njemačke vize je osiguranje određene sume novca. Ovo pokazuje njemačkim vlastima da imate dovoljno sredstava za izdržavanje u Njemačkoj, kako bi vam mogli izdati vizu. Ova određena suma treba biti pohranjena na bankovni račun koji se naziva 'blokirani račun', javlja platforma Studying-in-Germany.org.

Od siječnja 2023. godine, iznos koji mora biti uplaćen na 'blokirani račun' prilikom apliciranja za njemačku studentsku vizu bio je 11.208 € (934 €/mjesečno). Međutim, od rujna 2024. godine, ovaj iznos se očekuje da naraste na 11.904 € za 12 mjeseci, odnosno 992 € mjesečno.

Ovaj zahtjev se zasniva na BAföG tarifi, njemačkom programu financijske pomoći za studente. Ova uplata je minimum koji morate imati na svom 'blokiranom računu' kako biste pokazali da imate financijska sredstva (Finanzierungsnachweis) za studentsku vizu. Doodatno, mjesečni iznos također ograničava koliko možete podići ili prenijeti svakog mjeseca, osim ako niste pohranili više od potrebnog minimuma.

Od akademske godine 2022./23. godine, Njemačka ima značajan broj međunarodnih studenata, sa ukupno 458.210 studenata iz inozemstva (od kojih je 90.632 rezidentnih međunarodnih studenata), a ovaj broj se očekuje da će značajno porasti u akademskoj godini 2024./25.

"Novi financijski prag vjerojatno će otežati studentima iz zemalja izvan EU da studiraju u Njemačkoj. Neki studenti će možda teško ispuniti povećane financijske zahtjeve, što bi moglo dovesti do smanjenja broja prijava iz ovih zemalja. Međutim, oni koji uspiju da ispune prag možda će biti financijski sigurniji i bolje pripremljeni za troškove života u Njemačkoj.

Njemačke vlasti su vjerojatno odlučile da povećaju prag kako bi osigurale da međunarodni studenti imaju dovoljno financijskih sredstava za izdržavanje tijekom studija. Ovaj potez može pomoći u sprječavanju financijskih poteškoća i osigurati da studenti mogu da se fokusiraju na svoje obrazovanje bez prevelikog stresa oko financija. Dalje, ovo odražava rastuće troškove života uslijed inflacije i drugih ekonomskih faktora", rekla je Alma Miftari, šefica istraživanja na platformi Studying-in-Germany.org.

Kopirati
Drag cursor here to close