Nastava

Srbi i jezik u Mostaru

Sci-Tech / Obrazovanje | 28. 09. 2024. u 20:28 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Procjenjuje se da u dvadesetak mostarskih škola nastavu pohađa oko dvije stotine učenika srpske nacionalnosti, koji uče isključivo po hrvatskim i bošnjačkim nastavnim programima, izvještava RTRS.

Razgovor s roditeljima

Srbi su u Hercegovačko-neretvanskoj županiji, navodi RTRS, tek prije dvije godine dobili ustavni status konstitutivnog naroda. Na osnovu toga, sada su se stekli uvjeti i da se zatraži izvođenje nastave srpskog jezika u onim školama gdje postoji zakonska osnova.

''Prema važećem zakonu, tamo gdje je 23 do 25 posto djece jedne nacionalnosti u svim odjeljenjima jednog razreda, imaju pravo na nastavu na svom jeziku'', rekla je za RTRS predsjednica SPKD "Prosvjeta" - gradski odbor Mostar Sanja Bjelica Šagonović.

Dopredsjedatelj Gradskog vijeća Grada Mostara, Velibor Milivojević, kaže kako će se razgovarati s roditeljima kako bi se utvrdilo ''da li su spremni da se pokrene ta inicijativa''.

Video: Hoće li srpska djeca u Mostaru konačno dobiti priliku da u školama uče svoj jezik?

Njegoš Veljančić u čak jedanaest osnovnih i srednjih škola u Mostaru drži sate pravoslavnog vjeronauka.

Djeca hoće

''Djeca hoće da uče svoj jezik, i vidimo to po broju djece na vjeronaucima, a učenje jezika bi samo unaprijedilo kvalitetu te nastave'', naveo je vjeroučitelj Veljačnić.

Kako u školama, u kojima uče po hrvatskom ili bošnjačkom nastavnom programu, nemaju priliku da uče nacionalnu grupu predmeta, za učenike srpske nacionalnosti malim dijelom taj nedostatak nadoknađuje "Prosvjetina" dopunska škola srpskog jezika, povijesti i kulture.

''Došlo je vrijeme da pokrenemo to pitanje, ove godine teško. Ali za godinu, dvije, omogućit ćemo da djeca imaju sate srpskog jezika'', rekao je Milivojević.

RTRS navodi kako se točan broj djece srpske nacionalnosti koja pohađaju nastavu u mostarskim osnovnim i srednjim školama ne zna, ali i da bi indikator mogao biti broj onih koji pohađaju pravoslavni vjeronauk, a ima ih više od stotinu. Samo ove godine upisano je 28 novih prvašića koji su se prijavili za nastavu vjeronuka.

Kopirati
Drag cursor here to close