Prvi rok

Univerzitet "Džemal Bijedić" zadovoljan brojem brucoša: Školarine neće rasti

U prvom upisnom roku upisano je približno 700 studenata te je broj jednak broju upisanih studenata u prvom upisnom roku prethodnih akademskih godina.
Sci-Tech / Obrazovanje | 16. 07. 2024. u 11:38 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rezultati ovogodišnjeg prvog upisnog roka potvrđuju stabilnost i kontinuitet opredjeljenja maturanata za nastavak školovanja na nekom od fakulteta ili univerzitetskih studija na Univerzitetu "Džemal Bijedić" u Mostaru, priopćeno je iz Univerziteta.

Jednak broj upisanih 

Kako navode, u prvom upisnom roku upisano je približno 700 studenata te je broj jednak broju upisanih studenata u prvom upisnom roku prethodnih akademskih godina.

I dalje među aplikantima postoji najveća zainteresiranost za upis na Fakultet informacijskih tehnologija.

"Povećan broj upisanih studenata u odnosu na prvi upisni rok u prethodnoj akademskoj godini zabilježen je na Ekonomskom fakultetu, Mašinskom fakultetu, Nastavničkom fakultetu i Pravnom fakultetu te na univerzitetskim studijima Turizam i Dizajn interijera. Aplikanti su iskazali veliko zanimanje za upis novih studijskih programa kao što su Pedagogija i specijalna pedagogija na Nastavničkom fakultetu i studij Mašinstvo na Mašinskom fakultetu Univerziteta 'Džemal Bijedić' u Mostaru. Također, zadržan je kontinuitet upisa studenata na tradicionalne fakultete i studijske programe na našem Univerzitetu", priopćeno je s Univerziteta.

Drugi rok 

Kako su istaknuli, imajući u vidu kvalitetu studijskih programa kao i niže cijene školarina uz pristupačne troškove života u Mostaru, strani državljani sve više pokazuju interes za studiranjem na Univerzitetu "Džemal Bijedić" u Mostaru na sva tri ciklusa studija.

Za nepopunjena mjesta predviđena planom upisa, Univerzitet "Džemal Bijedić" u Mostaru raspisat će drugi upisni rok za I ciklus studija i to u periodu od 26. kolovoza do 13. rujna 2024. godine, dok je za II ciklus studija (master studij) natječaj za upis studenata otvoren do 4. studenoga 2024. godine.

Natječaj za prijem studenata u Studentski dom Antalija je otvoren do 26. kolovoza 2024. godine.

Cijene upisnina i školarine su ostale iste kao i prethodnih akademskih godina te usprkos sveprisutnoj inflaciji Univerzitet "Džemal Bijedić" u Mostaru ne planira povećavati školarine za svoje studente, stoji u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close