Neobičan fenomen

Astronomi prvi puta izravno opazili "buđenje" crne rupe

U galaksiji udaljenoj 300 milijuna svjetlosnih godina opaženo je nešto što prije nikad nje viđeno "uživo": povećanje sjaja koje se povezuje s naglim povećanjem aktivnosti crne rupe u njezinom središtu.
Sci-Tech / Svemir | 24. 06. 2024. u 20:19 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Zamislite da ste godinama promatrali udaljenu galaksiju i uvijek je izgledala mirno i neaktivno. No, odjednom njezina jezgra počinje pokazivati dramatične promjene u svjetlini, kao niti jedan događaj prije zabilježen", tim riječima opisuje novo astronomsko otkriće Paula Sánchez Sáez iz zvjezdarnice ESO (European Southern Observatory), glavna autorica rada o nikad prije izravno zabilježenom fenomenu. On opisuje događanja u galaksiji SDSS1335+0728, danas klasificiranoj kao aktivna galaktička jezgra s crnom rupom u sredini.

Neviđeno povećanje sjaja

Ključne promjene u toj galaksiji zabilježene su 2019. godine, kad je primijećena promjena u sjaju. Kako bi razumjeli o čemu je riječ, astronomi ESO-a iskoristili su podatke s više teleskopa, kao i sa svojeg VLT-a (Very Large Telescope), da bi proučili taj fenomen, javlja Bug.

Ono što su zaključili i što je objavljeno u časopisu Astronomy & Astrophysics, jest da smo prvi put u povijesti "uživo" svjedočili "paljenju" jedne crne rupe.

Slični fenomeni mogu se dogoditi kad crna rupa proguta zvijezdu, ili prođe kroz period supernove, pa udaljene galaksije odjednom značajno zasvijetle.

No, u ovom slučaju povećanje sjaja traje i danas, više od četiri godine nakon inicijalnog opažanja. Galaksija, 300 milijuna svjetlosnih godina udaljena od nas i smještena u zviježđu Djevice, dakle, prolazi kroz nešto još neviđeno.

100 tisuća puta masivnija od Sunca

Sudeći prema podacima iz više teleskopa i u različitim svjetlosnim spektrima, masivna crna rupa, preko stotinu tisuća puta masivnija od našeg Sunca, prije tog je događaja "spavala" u središtu promatrane galaksije.

Međutim, tada je počela "gutati" materijal oko sebe, stvarajući vrtloge užarene materije, koji sjaje značajno jače nego prije.

"To je nešto što bi se moglo dogoditi i s našom masivnom crnom rupom Sagittarius (Strijelac) A*, smještenom u središtu naše galaksije", smatra koautor studije Claudio Ricci, uz napomenu da nije sasvim jasno koliko je to vjerojatno.

U svakom slučaju, preporučena su dodatna promatranja ovog fenomena, kako bi se isključila moguća ostala objašnjenja opažanja i dodatno rasvijetlilo (pun intended) što se to zaista događa u dalekoj i misterioznoj galaksiji SDSS1335+0728.

Kopirati
Drag cursor here to close