Oleg Kononenko

Tisuću dana u Svemiru

Kononenko trenutno služi svoj peti mandat na postaji, nakon što je stigao u rujnu 2023., i ostat će ondje do rujna 2024.
Sci-Tech / Svemir | 05. 06. 2024. u 09:48 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zapovjednik kozmonautskog odreda Ruske svemirske agencije Roskosmos, Oleg Kononenko, postao je prvi čovjek u svijetu koji je ostao u Zemljinoj orbiti ukupno tisuću dana, objavljeno je iz press-službe Roskosmosa.

"Danas u ponoć i 20 sekundi po moskovskom vremenu, kozmonaut Roskosmosa Oleg Kononenko, koji trenutno radi u Međunarodnoj svemirskoj postaji, postigao je svjetski rekord od tisuću dana ukupnog trajanja leta u kozmosu", navedeno je u priopćenju.

Prethodni rekorder, kozmonaut Gennady Padalka, proveo je 878 dana, 11 sati, 29 minuta i 48 sekundi u Svemiru tijekom pet misija između 1998. i 2015. godine.

Kononenko trenutno služi svoj peti mandat na postaji, nakon što je stigao u rujnu 2023., i ostat će ondje do rujna 2024. Do odlaska, njegov rekord trebao bi iznositi 1110 dana u Svemiru.

''Letim u Svemir da radim svoju omiljenu stvar, a ne da postavljam rekorde. Ponosan sam na sva svoja postignuća, ali više sam ponosan što rekord u ukupnom trajanju ljudskog boravka u Svemiru još uvijek drži ruski kozmonaut'', rekao je Kononenko za rusku novinsku agenciju TASS čiji je i specijalni izvještač agencije iz Međunarodne svemirske postaje.

Rusi drže i rekord za najduži pojedinačni svemirski let jer je Valeri Poljakov proveo 437 dana i 18 sati na svemirskoj postaji Mir 1994. i 1995. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close