Problemi u svemiru

NASA i dalje ne zna kad će se astronauti vratiti na Zemlju

Problem je što je ovo zapravo bio prvi, testni let Starlinera do ISS-a nakon što su u nekoliko navrata odgađali polijetanje, a prethodne testne letjelice nisu uspjele ni ispuniti svoje zadaće.
Sci-Tech / Svemir | 29. 07. 2024. u 09:42

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Trebao je to biti tek kratak izlet u svemir, ne dulji od tjedan dana. No astronauti koji su početkom lipnja otputovali Boeingovom letjelicom Starliner na Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS), još uvijek ne znaju kad bi se mogli vratiti na Zemlju.

Zbog curenja helija, koje je detektirano još na Zemlji, a potom i cijelog niza drugih tehničkih problema, posada Starlinera zapela je na ISS-u. Prvotno su iz NASA-e redovito objavljivali pomicanje roka za povratak, uz napomenu da je sve u redu, da će dodatno vrijeme posada iskoristiti za dodatne eksperimente i testiranja, javlja Zimo.

No, sad je prošlo već više od mjesec dana od njihovog dolaska na ISS, a iz NASA-e više ništa ne govore o potencijalnom terminu povratka.

Vratit će se kući kad budemo spremni, istaknuo je voditelj NASA-inog programa komercijalnih posada Steve Stich.

Ipak, priznao je da se razmatraju rezervne opcije poput korištenja SpaceX-ove kapsule Dragon za povratak astronauta Butcha Wilmorea i Suni Williams na Zemlju.

U međuvremenu inženjeri u Boeingu intenzivno rade na otkrivanju razloga za curenje helija, ali i zašto je čak pet potisnika otkazalo prilikom pristajanja na ISS. Čak su obavili testiranja na rezervnim potisnicima i rastavit će ih na sastavne dijelove, ne bi li otkrili što je krenulo po zlu.

Problem je što je ovo zapravo bio prvi, testni let Starlinera do ISS-a nakon što su u nekoliko navrata odgađali polijetanje, a prethodne testne letjelice nisu uspjele ni ispuniti svoje zadaće.

Bivši astronaut, koji je progovorio za The Atlantic, želio je ostati anoniman kako bi mogao govoriti slobodno.

Naravno da se ne osjećaju ugodno da ih stave u tu letjelicu. Inače bi ih već stavili u nju, rekao je.

I dok neki smatraju da je NASA jednostavno odgovorna jer ne želi ugroziti živote svojih astronauta dok nije sigurna da ih može dovesti doma u jednom komadu, drugi ističu kako je Boeing od samog početka bio loš odabir za komercijalni prijevoz astronauta. Pogotovo u svjetlu svih nedavnih problema s Boeingovim zrakoplovima i rezervnim dijelovima.

No, u NASA-i ne odustaju. Uostalom, tijekom povijesti su se dokazali da znaju popraviti i najgore probleme uz malo vremena i kreativnosti. Čini se kako će im sad ta kreativnost trebati više nego ikad, jer vrijeme im je odavno isteklo.

Jedina pozitivna stvar u cijeloj ovoj priči je da su Wilmore i Williams na sigurnom. Ušli su u rutinu života na ISS-u, sudjeluju u radu i eksperimentima koji se tamo odvijaju i čak su sudjelovali u Orbitalnim olimpijskim igrama.

Pitanje je samo kad će tih tjedan dana u svemiru, za koje su se pripremali, završiti.

Kopirati
Drag cursor here to close