Sateliti

Smeće u Svemiru: Što ode gore mora pasti dolje

Posljednja mjerenja pokazuju da su od svih čestica koje lebde u stratosferi njih čak 10 posto čestice aluminija, od koga se pravi većina raketa.
Sci-Tech / Svemir | 23. 06. 2024. u 11:52 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U orbiti Zemlje trenutno je oko 10.000 aktivnih satelita raznih namjena i veličina, a - ne računajući planove za lansiranje Rusije, Kine i Indije - samo SpaceX planira u bliskoj budućnosti poslati u orbitu dodatnih 42.000 tih letjelica.

Metali

To znači da će uskoro oko 10.000 satelita, koji uglavnom imaju vijek trajanja od pet godina, godišnje padati nazad na zemlju i u tom procesu značajno zagađivati zemljinu stratosferu, tvrdi se u istraživanju NASA i američke administracije za atmosferu i oceane, objavljenom u časopisu PNAS.

"Što ode gore mora pasti dolje", kaže istraživač Daniel Murphy i dodaje da već sada godišnje tisuće satelita, čiji je vijek trajanja istekao, ulaze nazad u zemljinu atmosferu i tu bivaju uništeni kroz proces sagorjevanija, piše FoNet.

Tako uništeni sateliti i mnogobrojni dijelovi raketa ostavljaju u visokim područjima atmosfere čestice desetina vrsta sagorjelih metala poput aluminija, bakra, olova, niobija i litija i direktno dovode u opasnost prirodni proces kreiranja ozona, usporavajući ili sprečavajući zacjeljenje ozonskih rupa u atmosferi.

Posljednja mjerenja pokazuju, tvrdi Murphy, da su od svih čestica koje lebde u stratosferi njih čak 10 posto čestice aluminija, od koga se pravi većina raketa.

Svakog sata jedan objekt

Također, detektirane su i čestice velikog broja toksičnih metala - niobija, hafnija i cirkonija, koji se upotrebljavaju u proizvodnji raketnih motora, a mogu također i doprinijeti oštećenju ozonskog omotača koji štiti život na zemlji od štetne ultraljubičaste radijacije Sunca.

Očigledno je, ukazuju nalazi istraživanja, da se sprječavanju ovog vida zagađivanja planete mora posvetiti mnogo više pažnje jer povratak oko 10.000 "umirovljenih" umjetnih satelita godišnje znači da skoro svakog sata u atmosferi planete sagori po jedan takav objekt, ostavljajući za sobom pogubne tragove.

Problem ovakvog nanošenja štete zračnom omotaču zemlje sve je izraženiji jer Kina, Rusija i druge zemlje planiraju lansiranje desetina tisuća novih satelita, ističe Murphy, naglašavajući da se samo ovog trenutka u orbiti planete kreće oko 12.000 tona svemirskih objekta od kojih mnogi svakodnevno završavaju svoju svemirsku misiju i poniru nazad ka Zemlji u svoju vatrenu smrt.

Kopirati
Drag cursor here to close