Boeingova problematična kapsula

Starliner se uspješno vratio na Zemlju bez posade

Boeingova problematična kapsula u subotu rano ujutro sletjela je na predviđeno mjesto, na kontroliran i siguran način, no njezina posada ipak je ostala u orbiti pričekati svoj prijevoz u veljači.
Sci-Tech / Svemir | 07. 09. 2024. u 15:07 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Saga o Boeingovoj kapsuli Starliner, tri mjeseca "zaglavljenoj" u orbiti, napokon je završena.

Ove subote u ranim jutarnjim satima po našem vremenu ona se uspješno vratila na Zemlju i meko sletjela, uz pomoć padobrana i zračnih jastuka, na područje vojnog poligona White Sands u Novom Meksiku.

Kraj je to prve misije ove kapsule s posadom, iako se ona iz svemira vratila prazna, a njezini će prvi putnici pričekati veljaču i na Zemlju doputovati kapsulom Crew Dragon kompanije SpaceX, javlja Zimo.

Proces deorbitiranja započeo je odvajanjem s ISS-a, potom je kapsula od postaje udaljena nešto brže negoli je inicijalno bilo planirano, sve kako bi se rizik u slučaju zatajenja neke od mlaznica sveo na najmanju moguću mjeru.

No, mlaznice su radili bez problema, kako su Boeingovi stručnjaci i predvidjeli, pa je Starliner pratio idealnu putanju tijekom svojeg povratka.

Putnička će kapsula biti prebačena u NASA-in svemirski centar Kennedy na Floridi, gdje će Boeingovi stručnjaci analizirati sve podatke s misije.

Izgledno je da će rezultati provjere Starlinera nakon prve poluuspješne putničke misije odrediti i sudbinu daljnje suradnje NASA-e i Boeinga na prijevozu astronauta i tereta u orbitu.

Povratak letjelice bez tehničkog kvara dat će Boeingu dodatne argumente za nastavak te suradnje, jer su njihovi predstavnici još do prošloga tjedna uvjeravali NASA-u da je kapsula ispravna i da je u stanju bez problema vratiti i svoju posadu na Zemlju.

Ipak, odlukom iz vrha NASA-e, Suni Williams i Butch Wilmore ostali su u orbiti. Obrazloženo je to pretjeranim rizicima, na koje agencija u ovom trenutku nije bila spremna pristati, pa se odlučila za više puta provjereno rješenje – prijevoz Crew Dragonom.

Kopirati
Drag cursor here to close