Istraživanje

Znanstvenici o Devetom planetu

Ta planeta može primorati solarni sustav da se polako okreće…
Sci-Tech / Svemir | 03. 05. 2024. u 12:58 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Znanstvene studije sugeriraju da bi tajanstveni i sa Zemlje nevidljiv deveti planet u Sunčevom sustavu ipak mogao postojati i on, možda, uzrokuje nagib Sunca.

Orbite svih planeta u Sunčevom sustavu su uglavnom ravne. Međutim, zona u kojoj orbitiraju oko Sunca nagnuta je oko šest stupnjeva od ekvatora Sunca, dok bi eventualni skriveni planet mogao imati orbitu nagnutu 30 stupnjeva u odnosu na orbite drugih planeta, piše Srna.

Taj planet može primorati solarni sustav da se polako okreće, navodi autorica studije Elizabeth Bailey.

Odvojeno istraživanje sveučilišta u Arizoni otkrilo je kako bi masivni planet mogao objasniti čudne orbite u Kuiperovu pojasu, predjelu iza orbite Neptuna.

Kroz sofisticiranu mješavinu simulacija, uključujući gravitacijske utjecaje raznih nebeskih tijela i susjedne planete Zemlje, te sveobuhvatnu galaktičku plimu koja izvire iz "Mliječne staze", znanstvenici su proveli iscrpno istraživanje.

Rezultati otkrivaju da je orbitalna arhitektura tih objekata blisko usklađena s predviđanjima modela koji uključuje devetu planetu Sunčevog sustava.

Dok iščekuju nova otkrića, znanstvenici naglašavaju važnost kontinuiranog istraživanja i rigoroznog testiranja hipoteza.

Jedan od kontroverznih aspekta tzv. "planete devet" je moguća veza s Nibiruom, mitskim planetom za koji neki ljudi vjeruju da će izazvati kataklizmičke događaje na Zemlji.

Nibiru se često povezuje sa "planetom devet" ili "planetom X" , kako znanstvenici nazivaju eventualnu nepoznatu planetu u Sunčevom sustavu, piše Srna.

Video: New Strong Evidence for Existence of Planet 9,  Here's What We Know
Kopirati
Drag cursor here to close