I iOS 18 i macOS 15

Apple najavljuje AI generirane emojije

Apple će kreirati beskonačni broja emojija, korisnici ih trebaju jer se oni više ne smatraju trivijalnom pojavom društvenih medija, već pomoć pri izražavanje, povezivanje i uspješnoj komunikaciji.
Sci-Tech / Tehnologija | 28. 05. 2024. u 09:19 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon Microsoft, Googlea i Mete, na redu je Apple da nas zapljusne s umjetnom inteligencijom ugrađenom u proizvode i servise. Dok čekamo predstavljanje Projekta Greymatter — skup AI alata koje će tvrtka integrirati u temeljne aplikacije kao što su Safari, Photos i Notes, važno je znati što će se dogoditi s emojijima, javlja Bug.

Nakon razmišljanja kako najbolje uporabiti umjetnu inteligenciju, odlučeno je: generativni AI emojiji. U nadolazećim ažuriranjima za iOS 18 i macOS 15, uz ostale nadgradnje, nalazit će se mogućnost kreiranja prilagođenih emojija koji će se trenutno generirati na temelju korisničkog unosa teksta.

Umjetna inteligencija će očitati ton i kontekst teksta, kreirati nove i tako neograničeno proširiti Appleov postojeći katalog modernih piktograma koji su postali dio svakodnevne kulture i komunikacija. Nema više čekanja da se netko od dizajnera u pogonima Applea sjeti kreirati nove, pa se čeka mjesecima. Ovi instantni emojiji bit će dostupni odmah!

Blokirati nepristojne

Bilo bi lijepo da su svi Applovi korisnici dobrog ponašanja pa ne zloupotrebljavaju ovaj alat za prilagođene emojije ali, naravno, mogu se očekivati problemi. Slične funkcionalnosti generirane umjetnom inteligencijom koje je uvela Meta za svoje mreže, dovele su do stvaranja neprikladnih grafika. Kako bi ublažio te rizike, očekuje se da će Apple implementirati potrebna ograničenja kako bi spriječio stvaranje uvredljivih emojija i osigurao da se alat ne zloupotrijebi. Pronalaženje prave ravnoteže između kreativnosti korisnika i moderiranja sadržaja bit će ključno za uspjeh i široko prihvaćanje ove inovativne značajke.

Sve je to prvi otkrio Bloombergov Mark Gurman u posljednjem izdanju svog biltena vijesti i komentara Power On, kako ga prenosi portal 9TO5Mac. Ipak, komu uopće trebaju emojiji, taj aspekt nije razmatrao.

A što kaže istraživanje?

Zašto je Apple odabrao nadogradnju baš emojija? Možda su čitali istraživanje i akademski napisanu studiju koju je proveo Brandwatch, tvrtka za analizu društvenih medija u kojoj analiziraju ponašanje američkih korisnika digitalnih interakcija. Studija „Izvješće o trendu emojia u SAD-u 2022.: Kako Amerikanci koriste emojije“ naglašava kako Amerikanci sve više koriste emojije kako bi se što preciznije izrazili i unaprijedili svoju komunikaciju.

Istraživanje pokazuje da je čak 91 posto Amerikanaca osjetilo da im emojiji pomažu da se lakše izraze te da se oni također smatraju ključnim za stvaranje pozitivnijeg ugođaja pri komuniciranju, pri čemu ih 73 posto ispitanika vidi kao način da poboljšaju svoj imidž, predstave se pristupačnijim i kao osobe dobrog raspoloženja.

Kreiraju simpatičnost i kredibilnost

Ali emojiji nisu samo za zabavu. Studija otkriva da se sve više integriraju i u profesionalnu komunikaciju. S obzirom na rast trenda rada na daljinu, 68 postotak ispitanika je izjavilo da cijeni korištenje emojija među kolegama. Štoviše, njih se vidi i kao alat za poboljšanje međuljudskih odnosa na poslu, s pozitivnim utjecajem na simpatičnost (69%) i kredibilitet (59%).

Izvješće također otkriva zanimanje za širi izbor emojija. Američki korisnici žele više od onoga što je trenutno dostupno, što sugerira potencijalno tržište za stvaranje personaliziranih emojia, a tu je preporuku očito Apple odlučio poslušati.

Kopirati
Drag cursor here to close