Žive od oglašavanja

Google ide Appleovim stopama i uvodi korisničku pretplatu

Google preispituje dostupnost svojeg Gemini AI-ja i kladi se na pretplate kako bi potaknuo rast prihoda, ponavljajući Appleov uspjeh u tom segmentu poslovanja.
Sci-Tech / Tehnologija | 07. 09. 2024. u 14:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Google je nedavno ponovno uveo značajku u svom Gemini AI chatbotu koji korisnicima omogućuje generiranje slika ljudi, nakon višemjesečne pauze izazvane negativnim reakcijama.

Ažuriranje također uključuje dugo očekivane značajke kao što je prilagodba chatbota, ali postoji i "caka". Korisnici, naime, moraju platiti 19,99 dolara mjesečno za pristup tim alatima, javlja Zimo.

Taj potez naglašava kako procvat umjetne inteligencije nudi tehnološkim tvrtkama nove načine unovčavanja. Za Googleovu matičnu tvrtku, Alphabet, predstavlja rastuću priliku u pretplatničkom prostoru.

Prihodi od oglašavanja

Čak i dva desetljeća nakon što je izašao na burzu, najveći dio prihoda Googlea još uvijek dolazi od oglašavanja na pretraživačkoj mreži, iako je tehnološki div nagovijestio da pretplate za njih postaju kritičniji izvor prihoda.

U siječnju je izvršni direktor Alphabeta Sundar Pichai otkrio da su plaćene pretplate dosegle godišnji prihod od 15 milijardi dolara, pet puta više nego 2019. godine.

Najveći dio tog rasta proizašao je iz YouTubea. Segment "pretplate, platforme i uređaji", koji se ranije nazivao "Google ostalo", nadmašio je rast Googleovog osnovnog poslovanja pretraživanja u posljednjim kvartalima, prema pisanju Business Insidera. Taj segment uključuje YouTube usluge, Google One i prodaju Pixela.

Glasnogovornik Googlea, upitan za komentar, pozvao se na razgovor o zaradi u drugom tromjesečju u kojem je predsjednica Alphabeta Ruth Porat naglasila da posao pretplate pokreće većinu rasta prihoda u navedenoj kategoriji.

Budući da je oglašavanje na pretraživačkoj mreži nestabilno i pod nadzorom regulatora, Wall Street želi vidjeti može li Google povećati prihod od pretplata kao dio stabilnijeg poslovnog modela.

Poslovni model sličan Appleu

Bilo bi korisno izgraditi veću pretplatničku bazu kako bi se izjednačili neki od padova prihoda iz pretraživanja, naglašava Dan Morgan, portfolio manager u Synovusu, tvrtki za financijske usluge. Dok ulagači često govore o rastu Google Clouda potaknutom umjetnom inteligencijom, Morgan napominje da se ne govori puno o rastu YouTube Premiuma. To je popriličan broj, kaže.

Prihodi od Googleovih zrelijih odjela kao što su YouTube i Cloud već su raščlanjeni u izvješćima o zaradi, ali točan doprinos prihoda od pretplata ostaje nejasan. Međutim, Morgan procjenjuje da to čini oko 10 posto Googleovih ukupnih prihoda. To bi mogao postati broj sličan Appleu, smatra on.

Appleov uspjeh s pretplatama je značajan. Godine 2023. 22 posto Appleove prodaje došlo je od njegovog odjela za "usluge", što uključuje provizije App Storea i pretplate kao što su Apple TV+ i iCloud.

Korisnička pretplata

Slično tome, Google je gurnuo korisnike prema svojoj pretplati za pohranu na Google One, što je rezultiralo sa 100 milijuna pretplatnika do veljače 2024. godine.

Google pametno spaja svoju ponudu AI, Gemini Advanced, s Google One, potičući korisnike da plaćaju za pohranu i usluge AI.

Osnovne verzije Geminija ostaju besplatne, ali premium značajke su iza pretplatničkog zida. Tech analitičar Mark Shmulik usporedio je tu strategiju s AOL-ovim besplatnim CD kampanjama, nazvavši je svakako zanimljivim modelom pretplate.

Dok Google gura šire usvajanje pretplatničkih usluga, suočava se s izazovima u uvjeravanju korisnika da su napredni AI alati vrijedni njihove cijene. Microsoftova pretplata na umjetnu inteligenciju već se suočila s nekim neuspjesima, s jednom farmaceutskom tvrtkom koja je otkazala pretplatu zbog loše izvedbe.

Kopirati
Drag cursor here to close