Novo na tržištu

Google izbacuje čak 4 nova telefona, uključujući i uređaj s fleksibilnim ekranom

Nova generacija Googleovih telefona prvi put uključuje 4 modela.
Sci-Tech / Tehnologija | 14. 08. 2024. u 19:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Google je obično nove modele svojih pametnih telefona predstavljao u listopadu, no ove godine su godine malo požurili s predstavljanjem, vjerojatno kako bi prestigli Apple koji će sljedeći mjesec predstaviti novu generaciju iPhonea.

Serija Pixel 9 obuhvaća čak 4 modela telefona, uključujući i nasljednika uređaja s fleksibilnim ekranom Fold. Također, osim telefona predstavljen je i pametni sat Pixel Watch 3 te slušalice Pixel Buds 2.

Ono što je zanimljivo za nove modele telefona jest da će na početku raditi na verziji Android 14, no ne treba sumnjati da će se, jednom kada nova verzija postane dostupna, moći odmah nadograditi na Android 15.

Pixel 9

Osnovni i najjeftiniji model nove generacije je Pixel 9. Njegova je cijena sada 100 dolara skuplja te će, kada se 22. kolovoza pojavi u prodaji, stajati 799 dolara za model kapaciteta 128GB memorije.

Svi novi Pixeli imaju redizajniran stražnji dio u kojem se nalaze kamere, a model 9 sada ima ekran dijagonale 6,3 inča, dakle blago je povećan u odnosu na prethodnika. Kao i svi modeli nove generacije, pokreće ga Tensor G4, novi Googleov čip koji je napravljen kako bi bio bolji i brži u svakodnevnim poslovima, pri čemu troši manje baterije. Osnovni model dolazi s 12 GB RAM-a i 128 GB prostora za pohranu podataka. Sa stražnje strane nalaze se dvije kamere.

Osim glavne 50MP kao i na prethodnom modelu, Pixel 9 sada ima ultraširoku kameru veće rezolucije - 48MP, umjesto 12MP koliko je iznosila kod prethodnika, dok je prednja kamera zadržala rezoluciju od 10,5MP, ali sada ima autofokus. Naravno, kao i svi novi Googleovi telefoni, Pixel 9 dolazi s različitim AI opcijama putem kojih će uređivanje fotografija biti jednostavno i zabavno.

Pro model Pixela sada dolazi u dvije verzije koje se razlikuju po dijagonali ekrana. Pixel 9 Pro ima isti ekran kao i običan Pixel 9, dijagonale 6,3-inča, dok model Pro XL dolazi s ekranom dijagonale 6,8 inča. Naravno, veći ekran brže troši bateriju pa model XL ima bateriju većeg kapaciteta - 5060 mAh u odnosu na 4700 mAh. Kao i Pixel 9, i ova dva modela imaju Tensor 4 te imaju 16 GB memorije, a dostupne su verzije od 128 GB prostora za pohranu podataka pa do 1TB. Ovi modeli imaju iste dvije kamere kao i devetka, ali i jednu dodatnu kameru - 48MP telefoto kameru te bolju prednju kameru rezolucije 42MP.

Cijena ovih telefona iznosi 999 dolara, odnosno 1099 dolara koliko će na američkom tržištu stajati model Pixel 9 Pro XL.

Pixel 9 Pro Fold

Za većinu najzanimljiviji, jučer predstavljen telefon, jest nasljednik Googleova uređaja sa savitljivim ekranom. Ovaj uređaj predstavljen je kao 9 Pro Fold te sada dolazi s većim vanjskim i unutarnjim ekranom. Vanjski ekran sada ima 6,3-inčni ekran, dok je unutarnji ekran porastao na čak 8 inča te iz Googlea kažu kako je čak 80 posto svjetliji. I njega, naravno, pokreće čip Tensor G4 te dolazi sa 16GB RAM-a i 256, odnosno 512GB prostora za pohranu. Kao i kod svih ostalih modela, velika količina radne memorije nužna je za Googleove Gemini opcije bazirane na umjetnoj inteligenciji.

S vanjske strane nalazi se tri kamere (široka, ultraširoka i telefoto leća s 5x optičkim zumom) te još jedna 10MP kamera na unutrašnjem i vanjskom ekranu, a zahvaljujući savitljivom ekranu, na snimanje selfija mogu se koristiti i stražnje kamere. Cijena Googleova preklopnika nije se mijenjala te, kao i model predstavljen prošle godine, stoji 1799 dolara.

Veliki naglasak prilikom predstavljanja stavljen je na umjetnu inteligenciju te je Googleov asistent preuređen oko Geminija, a AI asistent neće biti namijenjen samo za najskuplje i flagship uređaje, već za sve Androide. Gemini će se tako moći koristiti u svim aplikacijama i odgovarati na pitanja oko sadržaja na ekranu, zaokruživanjem onog što je na ekranu moći će se taj sadržaj podijeliti s vašim kontaktima samo s par dodira prstom, Gemini će moći pristupiti datotekama u Driveu, porukama u Gmailu, a korisnici će moći voditi i prirodnu konverzaciju s Googleovom umjetnom inteligencijom, koja će biti slična razgovoru s ljudima. To je samo mali dio onog što Gemini AI na telefonima nudi, a jasno je kako će s vremenom njegove mogućnosti biti sve veće te će moći izvršavati još kompliciranije zadatke.

Svi predstavljeni telefoni dolaze sa sedam godina sigurnosnih nadogradnji, kao i nadogradnji operativnog sustava, a mogu se prednaručiti već sada i u SAD-u će biti dostupni krajem kolovoza ili početkom rujna, ovisno o modelu.

 

Kopirati
Drag cursor here to close