I novi A18 SoC

iPhone 16 i 16 Plus imaju blago izmijenjen dizajn kamere

iPhone 16 i iPhone 16 Plus donose blagu promjenu u dizajnu i nadogradnje u pogledu SoC-a, ali i dalje imaju zaslon od slabašnih 60 Hz.
Sci-Tech / Tehnologija | 12. 09. 2024. u 08:09 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U sklopu svog velikog događaja zvanog „Glowtime“, Apple je predstavio novu liniju iPhonea. Iako su mnogi iščekivali što novo donose iPhone 16 Pro i iPhone 16 Pro Max, obični modeli iPhone 16 i iPhone 16 Plus donijeli su dovoljno toga novog da su na kraju ispali vjerojatno i – najzanimljiviji. Prvo i najvažnije, ti modeli iPhone donose podršku za Apple Intelligence, odnosno tvrtkinu verziju umjetne inteligencije, a imaju i novi 3-nanometarski A18 SoC.

iPhone 16 dolazi sa 6,1-inčnim zaslonom, dok iPhone 16 Plus ima 6,7-inčni zaslon, zadržavajući tako dimenzije kao i prethodni modeli. ProMotion tehnologije i dalje nema, tako da je frekvencija osvježavanja i dalje na skromnih 60 Hz. No, što se tiče svjetline, iz Apple kažu da zasloni mogu ići i do 2.000 nita u najsvjetlijim uvjetima, dok je protiv puknuća i ogrebotina zaslužna druga generacija Ceramic Shield zaštite.

Glavni adut ovih iPhonea svakako je novi 3-nanometarski A18 SoC koji je značajno jači u odnosu na A16 SoC kojeg smo imali priliku vidjeti u prošlogodišnjim modelima. Konkretnije, iz Applea navode da je CPU za 30 posto brži u usporedbi s iPhoneom 15, dok je GPU čak do 40 posto brži. Uz to, Apple je u prezentaciji naveo da A18 pruža iste CPU performanse kao i A16 koristeći pritom 30 posto manje energije, što će se svakako odraziti na autonomiji uređaja.

Uz to, Apple je poboljšao i sustav za hlađenje, što, prema njihovim internim testovima, omogućuje do 30 posto bolje performanse tijekom duljeg i zahtjevnijeg korištenja. Kako bi to dobro iskoristili, iPhone 16 i iPhone 16 Plus optimizirani su za gaming te dolaze s podrškom za AAA igre kao što su Resident Evil 7 Biohazard i Assassin's Creed: Mirage, uz hardversku ray tracing tehnologiju.

Što se tiče kamera, 48-megapikselna glavna kamera ostaje ista s otvorom blende f/1.6 i OIS-om, ali sada dolazi s unaprijeđenom obradom slike koja omogućuje fotografije od 24 MP. Riječ je, naime, o takozvanoj Fusion kameri koja ima i 12-megapikselni telefoto senzor s 2x optičkim zumom. Tu je i podrška za 4K video snimanje pri 60 FPS-a uz Dolby Vision, kao i brojne AI značajke za bolju kvalitetu fotografija, javlja Bug.

Uz glavnu kameru smjestio se i novi ultraširoki senzor od 12 MP koja dolazi s 13-milimetarskom lećom kao i na prošlogodišnjim Pro modelima i automatskim fokusiranjem koje omogućuje makro fotografiranje. Zbog većeg otvora blende, ultraširoka kamera prima za 2,6 puta više svjetla, što će rezultirati boljim fotografijama u noćnim uvjetima.

Novost oko kamera svakako je i nova tipka Camera Control na bočnoj strani mobitela. Radi se, zapravo, o kapacitivnoj dodirnoj podlozi koja omogućuje korisnicima da jednim dodirom aktiviraju kameru, dok dugim pritiskom počnu snimati video. Kad smo već kod tipki, novi Action Button zamjenjuje Alert Slider i pruža korisnicima mogućnost prilagodbu funkcija, poput snimanja glasovnih bilješki, pokretanja aplikacija i slično.

Što se tiče baterije, Apple nije otkrio njen kapacitet, ali su zato rekli da se mobitel puni do 50 posto u 30 minuta. Novi iPhone 16 i 16 Plus dolaze u crnoj, bijeloj, ružičastoj, zelenoj i plavoj boji, a početni model sa 128 GB interne memorije koštat će 799 dolara.

Kopirati
Drag cursor here to close