Nakon skandala

Iz Facebooka je otišao jedan od osnivača Whatsappa

Jan Koum je vijest o tome da je dao otkaz podijelio na svom Facebooku
Sci-Tech / Tehnologija | 02. 05. 2018. u 08:29

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jan Koum, jedan od osnivača Whatsappa, vjerojatno najpopularnije aplikacije za dopisivanje, na svom je Facebook profilu objavio kako napušta kompaniju. Facebook je inače, početkom 2014. kupio Whatsapp i otad su kompanije počele dijeliti sve više podataka o svojim korisnicima. Koum u svom postu nije napisao zašto napušta kompaniju, no Washington Post piše kako već godinama nije baš sretan oko Facebookove prakse o zaštiti korisničkih podataka.

Koum je Whatsapp osnovao 2009. godine, zajedno s Brianom Actonom. Nakon što su aplikaciju prodali Facebooku za 19 milijardi dolara, obojica su nastavila na njoj raditi unutar Facebooka. Tijekom tog perioda, Koum i Acton navodno se nisu baš slagali s kompanijom po pitanju privatnosti podataka i korištenja oglasa unutar Whatsappa. Acton je Facebook napustio još prošlog rujna, kad se pridružio zakladi Signal, kojoj je razvija tehnologije za zaštitu privatnosti.

U svom postu, Koum je napisao da će sada provesti neko vrijeme skupljajući stare Porschee i igrajući ultimativni frizbi. Njegovu objavu komentirao je i njegov bivši šef i osnivač Facebooka, Mark Zuckerberg. Zahvalio mu je što mu je “pomogao spojiti dva svijeta, na svemu što ga je naučio, a što uključuje i enkripciju”.

Pretpostavlja se kako je Koumu cijela drama oko Cambridge Analytica skandala bila previše, a neki misle kako je nakon Zuckerbergova svjedočenja pred američkim Kongresom to bilo to. Koum je, inače, bio i jedan od rijetkih ljudi u Facebookovoj upravljačkoj stukturi koji je podržavao Donalda Trumpa. Unatoč razilaženju s Facebookom, Koum je u svom postu napisao kako će “nastaviti “navijati za Whatsapp, no izvana”.

Kopirati
Drag cursor here to close