Llama

Meta želi koristiti naše podatke za svoj AI

Ovo nije prvi put da Meta dolazi u sukob sa zakonima Europske unije zbog prikupljanja podataka korisnika.
Sci-Tech / Tehnologija | 11. 06. 2024. u 21:47 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američka tehnološka kompanija Meta, vlasnik Facebooka i Instagrama, objavila je kako želi koristiti podatke svojih korisnika u Europi za obuku modela umjetne inteligencije (AI).

Tvrtka je navela da će koristiti javno dostupne podatke europskih korisnika kako bi obučila svoj AI model Llama koji će tako bolje upoznati "jezik, zemljopis i kulturne reference" Europljana, prenosi AP.

Meta može imati problema sa strogim zakonima Europske unije o privatnosti podataka, a neke organizacije kao što je neprofitna grupa NOYB (akronim od "None of Your Business") je već podnijela prigovore EU i pozvala Bruxellesu da zaustavi Metu prije nego što krene s obukom sljedeće generacije AI modela.

Ovo nije prvi put da Meta dolazi u sukob sa zakonima Europske unije zbog prikupljanja podataka korisnika, naveo je Tanjug.

Talijanska agencija za zaštitu konkurencije objavila je nedavno da je kaznila američku kompaniju Meta i njezinu istoimenu europsku podružnicu s 3,5 milijuna eura zbog nepoštenih poslovnih praksi u vezi sa stvaranjem naloga na društvenim mrežama Facebook i Instagram i njihovim upravljanjem.

Kako se navodi u obrazloženju odluke, korisnici Instagrama prilikom procesa registracije nisu dobili jasne informacije o prikupljanju i obradi njihovih podataka u komercijalne svrhe, prenose agencije.

Video: Meta Announces Llama 3 at Weights & Biases’ conference
Kopirati
Drag cursor here to close