Projekt DIGIMET

Održana radionica: Digitalne tehnike mjerenja u praksi u INTERA Tehnološkom Parku

Radionica je bila izuzetno uspješna, pružajući sudionicima vrijedne informacije i praktične demonstracije koje mogu odmah primijeniti u svojim poslovima.
Sci-Tech / Tehnologija | 31. 05. 2024. u 13:16 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U utorak, 28. svibnja 2024. u INTERA Tehnološkom Parku održana je radionica pod nazivom "Digitalne tehnike mjerenja u praksi". Radionica je okupila stručnjake iz različitih tehničkih i tehnoloških područja, studente i buduće inženjere zainteresirane za najnovije metode preciznog mjerenja.

Radionica je bila fokusirana na demonstraciju nekoliko naprednih digitalnih tehnika i uređaja, a prikazane su metode za precizno mjerenje dimenzija, njihovih promjena tj. deformacija, te mjerenje vibracija koje često ukazuju na neke kritične procese.

Prvi dio radionice, pod vodstvom Svetozara Kolesara iz 3D Republike d. o. o. Beograd, obuhvatio je primjenu 3D skeniranja u reverznom inženjeringu. Sudionici su imali priliku vidjeti kako se 3D skeneri koriste za precizno mjerenje dimenzija proizvoda, što je ključno za kontrolu kvalitete i razvoj novih proizvoda putem reverznog inženjeringa.

Dr. sc. Miloš Milošević iz Inovacionog centra Mašinskog fakulteta u Beogradu prezentirao je Digital Image Correlation metodu, koja omogućuje optičko mjerenje deformacija. Kroz praktične primjere, prikazao je kako se ova metoda koristi za analizu metalnih i kompozitnih materijala, te različitih konstrukcija.

Foto: PR / Održana radionica: Digitalne tehnike mjerenja u praksi u INTERA Tehnološkom Parku

Marko Rezić iz Coral Interijera d. o. o. Mostar prezentirao je praktičnu primjenu 3D skenera za snimanje geometrije prostorija. Ovaj dio radionice posebno je bio zanimljiv, jer omogućuje besprijekornu tehničku pripremu za proizvodnju namještaja po mjeri.

Zadnji dio radionice vodila je dr. sc. Davorka Šaravanja s Fakulteta strojarstva, računarstva i elektrotehnike Sveučilišta u Mostaru. Ona je pokazala kako se analizatori vibracija koriste za dijagnostiku i održavanje strojeva. Demonstrirani su načini praćenja, prikupljanja i analize podataka o vibracijama, što je ključno za određivanje tehničkog stanja rotacijskih elemenata.

Radionica je bila izuzetno uspješna, pružajući sudionicima vrijedne informacije i praktične demonstracije koje mogu odmah primijeniti u svojim poslovima. Ovi suvremeni digitalni alati i metode omogućavaju višu razinu kvalitete rada i preciznosti, što je imperativ u svim tehničko-tehnološkim djelatnostima.

Ovaj događaj je još jedan korak ka unapređenju tehnoloških znanja i vještina, potičući inovacije i digitalizaciju u regiji.

Radionica je organizirana u okviru projekta DIGIMET, koji je dio projekta Inovacije i digitalizacija malih i srednjih poduzeća u BiH/EU4DigitalSME kojeg zajednički financiraju Europska unije i Savezno ministarstvo za ekonomsku suradnju i razvoj Savezne Republike Njemačke (BMZ) s ciljem razvoja ekonomije u Bosni i Hercegovini, s posebnim naglaskom na digitalnu transformaciju. Projekt implementira Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ).

Kopirati
Drag cursor here to close