Marubo

Pleme Amazone dobilo internet - sve se promijenilo

Marubo, izolirano pleme Amazone, povezano je s visokom brzinom interneta u rujnu putem Starlinka, tvrtke Elona Muska. Jack Nicas šef brazilskog ureda, posjetio je udaljena sela plemena kako bi vidio što je internet promijenio za njih.
Sci-Tech / Tehnologija | 07. 06. 2024. u 12:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U udaljenom plemenu u Amazonskoj prašumi, članovi Marubo plemena su prvi put doživjeli čuda interneta pomoću Starlink satelitske mreže Elona Muska. No, s dolaskom te tehnologije, čini se da su se počele pojavljivati i loše navike modernog doba.

New York Times izvještava o situaciji koja većini nas zvuči poznato: mladi iz plemena sada provode vrijeme gledajući sadržaje na društvenim mrežama, strimajući sportske događaje, i, naravno, sudjelujući u ogovaranju na WhatsAppu. Večeri provode zaljubljeni u svoje pametne telefone, igrajući video igre.

"Kada je internet stigao, svi su bili sretni. Ali sada su se stvari pogoršale", ističe 73-godišnja Tsainama Marubo.

Alfredo Marubo, vođa udruženja sela plemena, žali se da mladići, sada kada imaju pristup grupnom chatu, dijele pornografiju i druge eksplicitne videozapise - što je bez presedana u njihovoj kulturi, koja ljubljenje u javnosti smatra tabuom.

Kopirati
Drag cursor here to close