NATO - OS BiH

Podrška informacijskih tehnologija operativnom logističkom izvještavanju i planiranju u OSBiH

Sci-Tech / Tehnologija | 20. 02. 2014. u 11:24

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Završni dan seminara o temi "Podrška informacijskih tehnologija operativnom logističkom izvještavanju i planiranju u Oružanim snagama BiH", u organizaciji NATO Stožera Sarajevo održava se danas u Fojnici.

Seminar, koji je počeo 17. veljače, organiziran je u suradnji sa Ministarstvom obrane BiH i Oružanim snagama BiH.

Cilj je bio informirati odgovarajuće strukture MO BiH i OSBiH o trenutnom stanju i važnosti uspostavljanja logističke informacijske mreže (WAN), kao i njene raspoloživosti za svakodnevno logističko planiranje i izvještavanje.

Potrebno je, kako je istaknuto, izgraditi odgovarajući samoodrživi logistički sustav obrambenih struktura BiH kao direktnu podršku operativnim sposobnostima OSBiH.

- Ovaj seminar je dio kontinuiranih nastojanja kojima se pruža podrška MOBiH i OSBiH u ovoj oblasti. U logističkoj oblasti je veliki potencijal za uštedu u OSBiH i zbog toga je cilj seminara bio njeno unapređenje - pojasnila je Feni glasnogovornica NATO Stožera Sarajevo Ines Kuburović.

Kazala je da je na seminaru prikazan austrijski model funkcioniranja logističkog sustava koji je prikladan za manju vojsku kao što su OSBiH.

- Promjene koje će se uvesti i nakon informacija koje su došle ovim seminarom je veća učinkovitost, interoperabilnost logističkog sustava OSBiH, ako uzmemo u obzir činjenicu da OSBiH sudjeluju i u međunarodnim misijama podrške miru, gdje je taj nivo interoperabilnosti sa zemljama članicama NATO saveza i njihovim OS od ključnog značaja - ističe Kuburović.

Naglasila je da će NATO Stožer nastaviti s podrškom OSBiH u ovoj oblasti, ali BiH kao i svaka druga zemlja, naglašava, mora naći logistički sustav i formulu koja njoj odgovara.

U NATO Stožeru Sarajevu naglašavaju da će se konačna implementacija funkcionalnog logističkog informacijskog sustava i sveukupnog sustava logističke podrške pozitivno odraziti na više oblasti sustava obrane, kao što su obrambeno planiranje i nabavke, rješavanje viškova municije i MES-a, kao i logistička podrška postrojbi.

Kopirati
Drag cursor here to close