Daljinsko isključivanje

Proizvođači čipova imaju rezervni plan u slučaju invazije Kine na Tajvan

Iz kompanije Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) poručili su američkim dužnosnicima da imaju rezervni plan za svoje strojeve za izradu čipova u slučaju invazije Kine.
Sci-Tech / Tehnologija | 23. 05. 2024. u 09:30 | M.Š. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iz kompanije Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) poručili su američkim dužnosnicima da imaju rezervni plan za svoje strojeve za izradu čipova u slučaju invazije Kine.

Nizozemski ASML, koji TSMC-u osigurava jedan od svojih najvažnijih strojeva za proizvodnju čipova, može ih daljinski isključiti i pokrenuo je simulacije kako bi potvrdio da bi to funkcioniralo u slučaju da Kina preuzme kontrolu nad tvornicom.

ASML je jedini svjetski proizvođač strojeva, koji se prodaju za više od 217 milijuna dolara svaki.

TSMC

Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) je izuzetno važna kompanija u globalnoj tehnologijskoj industriji iz nekoliko ključnih razloga. Oni su najveći svjetski proizvođač poluprovodnika. Poluprovodnici su osnovne komponente koje se koriste u većini modernih elektronskih uređaja, uključujući pametne telefone, računare, automobile, servere i mnoge druge proizvode.

TSMC je pionir u razvoju i proizvodnji najsuvremenijih čipova koristeći najnaprednije tehnologije, poput 5-nanometarskih i 3-nanometarskih procesa. Ove tehnologije omogućavaju proizvodnju manjih, bržih i energetski efikasnijih čipova.

Imaju ključnu ulogu u globalnom lancu snabdijevanja elektronikom. Mnoge od najpoznatijih tehnoloških kompanija, uključujući Apple, AMD, Nvidia, Qualcomm i druge, ovise od TSMC-a za proizvodnju svojih naprednih čipova.

Kao jedan od najvećih izvoznika na Tajvanu, TSMC ima značajan utjecaj na ekonomiju Tajvana. Također, njihov uspeh ima globalne ekonomske implikacije, s obzirom na važnost poluprovodnika u modernoj ekonomiji.

Zbog svoje središnje uloge u tehnološkom lancu snabdijevanja, TSMC ima i geopolitički značaj. S obzirom na tenzije između Kine i Tajvana, stabilnost i sigurnost TSMC-a je od strateške važnosti za mnoge zemlje koje zavise od njihovih proizvoda.

Ukratko, TSMC je ključni igrač u tehnološkoj industriji zbog svoje sposobnosti da proizvodi najnaprednije poluprovodnike, što je osnova za funkcioniranje širokog spektra suvremenih tehnologija.

ASML

ASML (Advanced Semiconductor Materials Lithography) je nizozemska kompanija koja igra ključnu ulogu u industriji poluprovodnika. Njihov glavni posao je proizvodnja litografskih strojeva koje se koriste za proizvodnju integriranih krugova (čipova).

ASML je lider u razvoju i proizvodnji litografskih strojeva koje koriste ekstremnu ultraljubičastu (EUV) litografiju. Ova tehnologija omogućava izradu poluprovodnika sa vrlo finim detaljima, što je ključno za napredne čipove visoke performanse.

ASML je pionir u EUV litografiji, koja koristi svjetlost valne dužine od oko 13.5 nanometara za kreiranje izuzetno malih i složenih struktura na silicijumskim pločicama. Ova tehnologija je neophodna za proizvodnju naprednih čipova sa tranzistorima u nanometarskom rasponu.

Nizozemci prodaju svoje litografske strojeva vodećim proizvođačima poluprovodnika širom sveta, uključujući TSMC, Intel, Samsung i druge. Njihovi strojevi su ključni za proizvodnju najnovijih generacija poluprovodnika.

Veza sa TSMC-om

TSMC, kao jedan od najvećih svjetskih proizvođača poluprovodnika, koristi ASML-ove litografske strojeve za proizvodnju svojih naprednih čipova. Posebno su im važni EUV strojevi, koje omogućavaju proizvodnju najsitnijih tranzistora, što je ključ za povećanje performansi i smanjenje potrošnje energije čipova.

TSMC i ASML imaju dugoročno partnerstvo. TSMC je često među prvim kupcima novih ASML-ovih tehnologija i blisko surađuje s ASML-om na njihovom razvoju i implementaciji. Ovo partnerstvo pomaže TSMC-u da ostane na čelu industrije u smislu tehnološke sposobnosti.

ASML i TSMC su deo šireg ekosustava u industriji poluprovodnika gdje svaki igrač igra specifičnu i ključnu ulogu. ASML-ovi strojevi omogućavaju TSMC-u da proizvodi najnaprednije čipove, što zauzvrat omogućava tehnološki napredak u širokom spektru industrija, od elektronike do automobilske industrije.

ASML je ključni dobavljač tehnologije za litografiju koju TSMC koristi za proizvodnju svojih naprednih poluprovodnika. Njihova tehnologija je fundamentalna za postizanje visokih performansi i efikasnosti u modernim čipovima, što čini vezu između ASML-a i TSMC-a izuzetno važnom za cjelokupnu industriju poluprovodnika.

Kopirati
Drag cursor here to close