Prebacivanje na istok

SAD zatvara 15 vojnih baza širom Europe

Sci-Tech / Tehnologija | 09. 01. 2015. u 07:42 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sjedinjene Američke Države zatvorit će 15 vojnih baza u nekoliko europskih zemalja, prenosi Anadolu Agency (AA).

Vojne baze će, pored ostalog, biti zatvorene i u Ujedinjenom Kraljevstvu, Belgiji, Nizozemskoj, Portugalu i Italiji a ovaj potez dio je procesa Europske infrastrukturne konsolidacije (EIC) koja će ovim uštedjeti skoro 500 milijuna dolara godišnje. 

"Ovi potezi će dovesti do blagog pada naših snaga sigurnosti, ali će također omogućiti saveznicima SAD-a da brzo odgovore na svjetske krize", stoji u priopćenju iz Pentagona u kojem nije preciziran datum zatvaranja vojnih baza. 

Američko ministarstvo obrane u prosincu je kongresnim odobrenjem dobilo 985 milijuna dolara koji bi se iskoristio za vježbe vojnih američkih snaga u Europi. Ovaj fond će se koristiti i za implementaciju projekata poboljšanja infrastrukture za podršku povećanog vojnog prisustva američkih saveznika u zemljama istočne Europe.

"Europska i transatlantska sigurnost je sada važnija nego ikad prije", kazao je, pored ostalog, pomoćnih tajnika pri Ministarstvu obrane Derek Chollet.

Dodao je kako je to dio misije "podrška NATO saveznicima".

"Europa je kritična platforma za naše djelovanje, posebno na Bliskom istoku i Sjevernoj Africi", zaključio je, dodavši kako su "ruske akcije u Ukrajini tijekom protekle godine narušile sigurnosnu situaciju u Europi". 

 

Kopirati
Drag cursor here to close