Pištolj s bubnjem

Samuel Colt, izumitelj čije je prezime postalo sinonim za revolver

Odlučio je da će izumiti "nemogući" pištolj, koji će moći ispaljivati više puta, automatski, s rotacijskim bubnjem, odnosno cilindrom, koji će istodobno biti i magazin i dobavljač metaka.
Sci-Tech / Tehnologija | 19. 07. 2024. u 13:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: AmmoForSale / Samuel Colt (19. srpnja, 1814. – 10. siječnja, 1862.)

Samuel Colt, američki izumitelj i proizvođač oružja, rođen je na današnji dan prije 210 godina, 19. srpnja 1814. u Hartfordu, Connecticut.

Smatra se tvorcem prvog industrijski proizvedenog revolvera s bubnjem. Njegov dizajn revolvera povezan je s daljnjim razvojem i patenatom Elisha Colliera (Collier revolver), Artemusa Wheelera (perkusijski revolver) i Corneliusa Coolidgea iz Bostona.

Colt je izumio oružje za kojim su čeznule generacije muškaraca – revolving gun, zadivljujuće vatreno oružje za višestruko ispaljivanje. Oružje koje je ukrotilo Divlji Zapad, promijenilo način ratovanja i izmijenilo tijek povijesti svijeta.

On sam nikada nije pucao iz revolvera, ili bilo kojeg drugog oružja, ni na koga. Najpoznatiji je model .45 Colta, ironičnog imena Peacemaker.

Coltove inovativne doprinose industriji povjesničar oružja James Serven opisao je kao "događaje koji su oblikovali i odredili sudbinu američkog vatrenog oružja."

Čuven je i slogan nakon američkog građanskog rata: "Abe Lincoln je možda i dao slobodu svim ljudima, ali Sam Colt ih je sve učinio jednakima."

Samuel Colt je u dobi od 16 godina bio oduševljen revolucionarnom idejom revolvera dok je putovao na jedrenjaku od Bostona do indijske Kalkute. Izrezbario je model sa šest metaka od drveta.

Odlučio je da će izumiti "nemogući" pištolj, koji će moći ispaljivati više puta, automatski, s rotacijskim bubnjem, odnosno cilindrom, koji će istodobno biti i magazin i dobavljač metaka. 

Video: Being Samuel Colt | American Genius

Koncept revolvera, reći će Colt kasnije, postao mu je sasvim jasan upravo za putovanja brodom u Indiju, promatrajući rad kormila broda.

Godine 1836., kad su njemu bile 22 godine, Colt je imao prijavljeni patent za svoj revolver. Iduće godine, osnovao je i tvornicu za njegovu proizvodnju, u New Jerseyju. U početku nije imala uspjeha, a i njegov je revolver imao nekih defekata.

Colt će svoj proizvod usavršiti, učiniti ga sigurnijim, a rat s Meksikom i ekspanzija na Zapad dovesti će do povećane potražnje za oružjem i Colt gradi novu tvornicu u Hartfordu, što od države Connecticut i čini glavnog proizvođača vatrenog oružja tijekom 19. i 20. stoljeća.

Coltov revolver, a i druge vrste oružja iz tvornice poznate pod imenom Colt’s Manufacturing Company, odigrat će važne uloge u povijesnim zbivanjima u Americi, ali i dobrom dijelu svijeta. Colt je znao vrijednost marketinga i svoj će revolver reklamirati kao osnovni, neophodni dio osvajanja zapadnih teritorija. 

Kapetan Samuel Walker, zapovjednik novoformirane agencije za provođenje zakona na američkom Jugozapadu, pisat će Coltu: Vaši revolveri… najsavršenije su oružje u svijetu… ratoborna indijanska plemena (Apache i Comanche) i meksičke razbojnike drže podjarmljenima.

Tijekom 50-ih godina 19. stoljeća Colt nastavlja usavršavati svoj sada već slavni revolver, a njegova tvornica postaje uzor precizne proizvodnje, automatizacije i procesa integracije.

Njegov je revolver sastavni dio povijesti američkog Zapada, a ime Samuela Colta ostaje neizbrisivo upisano na stranicama preko 160 godina povijesti Sjedinjenih Država.

Samuel Colt je umro godinu dana nakon izbijanja američkog građanskog rata, u 46. godini života.

Video: Colt's Peacemaker in the Old West

OPŠIRNIJE

Kopirati
Drag cursor here to close