Skynex u Ukrajini

Ukrajina testira Skynex: Novi protuzračni sustav u akciji

Ukrajinske zračne snage testiraju njemački protuzračni sustav Skynex, učinkovit protiv bespilotnih letjelica i krstarećih raketa.
Sci-Tech / Tehnologija | 25. 09. 2024. u 14:11 | M.Š. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ukrajinske zračne snage izvele su vježbe obuke koje uključuju protuzračni sustav Skynex kojeg je isporučila Njemačka.

Vježbe su uključivale gađanje različitih vrsta zračnih ciljeva. Video prikazuje sustav kako snima metu, kako se sustav učitava, cilja metu i uspješno je pogađa.

Sustav protuzračne obrane Skynex, koji je razvila njemačka tvrtka Rheinmetall Air Defence, predstavljen je 2021. godine.

Baterija sustava sastoji se od četiri topa od 35 mm, kontrolnog mjesta i radarskog sustava koji olakšava primarno otkrivanje zračnih ciljeva za navođenje oružja.

Ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelensky još je početkom godine objavio isporuku prvog od dva sustava protuzračne obrane Skynex ukrajinskim oružanim snagama.

U toj prvoj pošiljci Ukrajina je dobila neobjavljeni broje projektila IRIS-T SLM, još dva radara za zračni nadzor TRML-4D i drugu obrambenu opremu.

Njemačko Savezno ministarstvo obrane (BMVg) tada je potvrdilo ovu isporuku i najavilo isporuku još jednog Skynex sustava tijekom godine na temelju ugovora iz prosinca 2022. godine.

Proizvođač sustava, Rheinmetall, objavio je kako će dva sustava protuzračne obrane Skynex u vrijednosti narudžbe od 182 milijuna eura biti isporučeni početkom 2024., moguće s dodatnim logističkim kamionima serije HX za dodatnih 12 milijuna eura.

Prema opisu Rheinmetalla, Skynex je sustav otvorene arhitekture koji se oslanja na protuzračnu obranu temeljenu na topovima i stoga je posebno prikladan za zaštitu iz neposredne blizine gdje navođeno oružje ne može biti učinkovito.

Programabilno streljivo od 35 mm Advanced Hit Efficiency And Destruction (AHEAD) koje je tvrtka razvila za ovu svrhu znatno je jeftinije od usporedivih sustava baziranih na projektilima.

Uspjesi samohodnog protuzračnog topovskog sustava Gepard 35 mm koji je već prije isporučen Ukrajini naglašavaju učinkovitost s kojom protuzračna obrana temeljena na topovima može zaštititi od zračnog napada, posebno u odnosu na krstareće rakete i bespilotne letjelice (UAV).

Sustav Skynex se u sastoji od snažnog Oerlikon Revolver Gun Mk3 topa s radarom za praćenje i Oerlikon X-TAR3D taktičkog akvizicijskog radara, koji se kontroliraju preko Oerlikon Skymaster sustava za upravljanje.

Podsustavi su integrirani u HX kamione za sve terene sa sustavima zamjene karoserije za Ukrajinu.
 
Integracijom dodatnih senzora i efektora kao što su projektili zemlja-zrak, kao i sredstava za korištenje aktivnog i pasivnog elektroničkog ratovanja i budućih visokoenergetskih lasera, otvoreni i modularni sustav može se proširiti u vrlo učinkovit, višeslojni zaštitni štit protiv širokog spektra zračnih prijetnji, navodi Rheinmetall.

Ovo bi mogao biti dobar odgovor na buduće ruske rakete i masovne napade UAV-om.

Kopirati
Drag cursor here to close