Promjene

YouTube ograničava sadržaj koji će preporučivati jednog grupi korisnika

Treba naglasiti da će se zabraniti preporuka dijela sadržaja koji inače nije zabranjen, niti se njime krše pravila ove platforme.
Sci-Tech / Tehnologija | 10. 09. 2024. u 15:59 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Stručnjaci često upozoravaju na izloženost djece i mladih, ali i starijih, štetnom sadržaju na internetu koji može negativno djelovati na njihovu dobrobit i mentalno stanje.

No u nekim slučajevima i svakodnevni sadržaj koji ne krši nikakve smjernice društvenih mreža i YouTubea može imati negativno djelovanje na korisnike, javlja Zimo.

Tehnološke kompanije i platforme zato konstantno nadograđuju svoje algoritme i prilagođavaju pravila kako bi sadržaj bio prilagođen osobama koje ga pregledavaju, tj. kako izloženost tom sadržaju ne bi dovela do nekih dugoročnih loših posljedica.

Upravo zbog toga su iz YouTubea objavili kako mijenjaju algoritam oko prikaza preporučenih videozapisa za tinejdžere.

Zanimljivo, u ovom slučaju algoritam se ne mijenja kako im se ne bi prikazivali neki nasilni videozapisi, teorije zavjera i slično, već kako im YouTube ne bi prikazivao prijedloge videa vezane uz - fitness i tjelesnu težinu.

Iako je, dakle, riječ o uobičajenom sadržaju s kojim se ne krše nikakva pravila YouTubea, kompanija se ipak odlučila na ovu promjenu jer, ako su mladi previše izloženi takvom sadržaju, on može biti štetan i loše djelovati na njihovu dobrobit.

Kako je to objasnio šef Googleova odjela za zdravlje Garth Graham, tinejdžeri s godinama počinju razvijati mišljenje o sebi i nekim svojim standardima. No problem je kada su konstantno izloženi sadržaju u kojem se idealiziraju određeni (tjelesni, tj. fizički) standardi jer to može utjecati na stvaranje “nerealnih internih standarda” koji mogu dovesti do negativnih osjećaja i odnosa prema sebi.

Nova pravila YouTubea, treba naglasiti, ne zabranjuju prikazivanja takvog sadržaja mladima, već sprječavaju da im se pojavljuju prijedlozi takvih sadržaja.

O kakvim je videozapisima konkretno riječ, stoji u objašnjenju YouTubea prema kojem se nova pravila primjenjuju na sadržaj koji idealizira neke fizičke značajke u odnosu na druge, pri čemu se spominju savjeti o ljepoti (npr. kako da nos izgleda tanji), zatim se idealizira fitness ili tjelesna težina, vježbanje kako bi se postigao određeni izgled ili se s takvim sadržajem potiče društvena agresija poput fizičke prijetnje.

Ovo je samo još jedan mali korak u nastojanjima velikih platformi da smanje negativan učinak koji online sadržaj može imati na mlade, no jasno je kako je potrebno još puno takvih i puno većih koraka kako bi se pomoglo mladima (a naravno i onima starijima) da ne budu toliko ovisni o ekranima te da ne budu izloženi sadržaju koji bi na njih mogao imati negativan učinak.

Kopirati
Drag cursor here to close