Monopol nad pretragama

Sudska odluka u ključnom antimonopolskom slučaju protiv Googlea tek 2025. godine

Konačna presuda očekuje se tek oko kolovoza 2025. godine, ali konačno rješenje moglo bi biti udaljeno godinama zbog žalbenih procesa.
Sci-Tech / Internet | 08. 09. 2024. u 09:16 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sudac Amit P. Mehta s Okružnog suda u Washingtonu D.C., nedavno je na ročištu iznio plan: Ministarstvo pravosuđa i uključene savezne države do kraja 2024. godine moraju podnijeti svoje prijedloge korektivnih mjera.

Vladini odvjetnici trebaju razgovarati s oglašivačima i Googleovim konkurentima o poslovanju i tržišnom natjecanju, a žele saznati i kako Google planira implementirati umjetnu inteligenciju u pretraživanje, javlja Bug.

Isti je sudac prošlog mjeseca presudio da Google nezakonito monopolizira tržište internetskog pretraživanja. Zaključio je da je Google održavao svoju dominantnu poziciju, kontrolirajući preko 90% tržišta pretraživanja, sklapanjem ekskluzivnih ugovora s tvrtkama poput Applea za korištenje svoje tražilice, čime je efektivno marginalizirao konkurenciju.

Potencijalne korektivne mjere

Predstojeća faza određivanja korektivnih mjera od ključne je važnosti jer će definirati način rješavanja Googleovog monopola. Potencijalne akcije kreću se od ograničavanja Googleovih ugovora za postavljanje njegovog pretraživača na mobilne uređaje do drastičnijih mjera, poput razbijanja kompanije.

Prema izvješćima, Ministarstvo pravosuđa razmatra mogućnost da od Googlea zatraži odvajanje poslovanja vezanog uz pretraživanje od drugih ključnih segmenata, kao što su preglednik Chrome i operativni sustav Android.

Utjecaj na digitalno oglašavanje i tržište pretraživanja

Ishod slučaja protiv Googlea mogao bi imati dalekosežne posljedice za digitalno oglašavanje i način na koji ljudi pristupaju informacijama na Internetu.

Presuda koja bi ograničila Googleovu dominaciju mogla bi dovesti do povećane konkurencije na tržištu tražilica, otvoriti vrata novim sudionicima ili potaknuti postojeće konkurente da više ulažu u tehnologiju pretraživanja

Implikacije za oglašivače i mala poduzeća

Za oglašivače i mala poduzeća, presuda bi mogla donijeti značajne promjene u načinu na koji dopiru do kupaca putem tražilica.

Raznolikije tržište pretraživanja moglo bi utjecati na strategije optimizacije za tražilice (SEO) i prakse digitalnog oglašavanja. Dok se pravni postupak nastavlja, Google je izrazio namjeru žalbe na presudu, što signalizira da bi konačno rješenje moglo biti godinama udaljeno zbog mogućnosti dugotrajnog žalbenog procesa.

Očekuje se da će se novo suđenje za procjenu dokaza o potencijalnim korektivnim akcijama održati u ožujku ili travnju 2025. godine.

Slični slučajevi protiv drugih

Pravni stručnjaci i tehnološka industrija pomno prate ovaj slučaj jer bi njegov ishod mogao postaviti važne presedane za primjenu antimonopolskih zakona na digitalne platforme. Ako bi se nametnule korektivne mjere, to bi moglo poslužiti kao model za rješavanje monopolističkih praksi u tehnološkom sektoru.

Slične tužbe podignute su protiv Amazona, Applea i Mete, pri čemu regulatori optužuju ove tvrtke za stvaranje monopola koji utječu na različite aspekte javnog života i e-trgovine.

Kopirati
Drag cursor here to close