Rad od kuće

Bivši šef Googlea "popljuvao" njihovu radnu etiku, pa se pokajao

Eric Schmidt gostovao je na sveučilištu Stanford u jednoj raspravi pred studentima. Izjavio je da je za zaostajanje Googlea u umjetnoj inteligenciji kriv rad od kuće, da bi nedugo zatim povukao tu izjavu.
Gospodarstvo / Posao | 16. 08. 2024. u 08:16 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Eric Schmidt bio je generalni izvršni direktor Googlea, pa potom i Alphabeta, od 2001. do 2011. godine, potom radio kao predsjednik upravnog odbora do 2015., prešao na funkciju savjetnika i tamo ostao sve do 2020., kada je nakon 19 godina napustio Alphabet.

Više, dakle, nije zaposlenik te kompanije, ali je i dalje u pamćenju mnogih vezan uz nju i razdoblje najvećeg rasta Googlea kao jednog od predvodnika svjetske tehnološke industrije, javlja Bug.

Kao stručnjak i istaknuta osoba iz tog svijeta, nedavno je bio pozvan na sveučilište Stanford da sudjeluje u jednoj panel raspravi pred studentima. U razgovoru, koji je trajao oko sat vremena, Schmidt je govorio o mnogim temama, osvrtao se na moderne trendove u tehnologiji i svijetu općenito, no jedna njegova opaska sa samog početka razgovora proširila se viralno medijima i društvenim mrežama.

Rad od kuće ne pobjeđuje?

Bivši je Googleov direktor, naime, oštro kritizirao tu kompaniju, izjavivši da su oni dobrobit radnika i ravnotežu između posla i privatnog života pretpostavili rezultatima. Samim time, zaključio je da je rad od kuće, koji Google posljednjih godina uzima kao redovno stanje, odgovoran za to što kompanija kaska u području generativne umjetne inteligencije za konkurentima poput OpenAI-ja ili Anthropica.

"Google je odlučio da su ravnoteža između poslovnog i privatnog života te raniji odlazak kući i rad od kuće važniji od pobjeđivanja. Razlog zašto startupi uspijevaju je taj što ljudi rade kao ludi", rekao je i još prisnažio: "Žao mi je što sam tako otvoren, ali činjenica je da ako svi napustite sveučilište i odete osnovati tvrtku, nećete dopustiti ljudima da rade od kuće i dolaze u ured samo jedan dan u tjednu ako se želite natjecati s drugim startupima."

Snimka uklonjena

Ove riječi glasno su odjeknule u svijetu, a video snimka tog razgovora sa Stanforda potom je, nakon samo dan ili dva – nestala s YouTubea. Schmidt je Wall Street Journalu poslao svoju ispriku i praktički povukao svoje izjave.

"Krivo sam se izrazio oko radnog vremena u Googleu. Žalim zbog svoje pogreške", napisao im je i potvrdio da je osobno tražio od Stanforda uklanjanje snimke. Je li se zaista iskreno pokajao zbog greške, ili je pak pokleknuo pod pritiskom javnosti (možda i kompanije koja ga je učinila milijarderom), nije poznato.

Isječak u kojem govori negativno o radu od kuće može se i dalje pronaći – pa ga dodajemo u nastavku da sami prosudite što je bivši googleovac pritom mislio i zašto se tako negativno obrušio na svoju bivšu kompaniju.

Kopirati
Drag cursor here to close